Actualitate

Cătălin Predoiu PNL: PSD ne pregătit să introducă reducerea TVA-ului la alimente

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Cătălin Predoiu, a susținut astăzi o conferință de presă în care a acuzat Guvernul Ponta că nu este capabil să pregătească măsura reducerii taxei pe valoare adăugată, acest lucru fiind în măsură să compromită o astfel de decizie, în principiu pozitivă. Vă prezentăm mai jos principalele declarații:

Declarația de astăzi se referă la măsura anunțată de premierul Ponta de scădere a TVA, măsură care se află în programul Partidului Național Liberal de multă vreme.
Problema pe care PNL o semnalează este legată de lipsa de pregătire a Guvernului înainte de a introduce această măsură. Această lipsă de pregătire înseamnă o colectare foarte slabă a veniturilor, o performanță a ANAF care, în loc să abordeze zonele de mare evaziune fiscală, blochează micile afaceri. Măsura scăderii TVA reclamă în prealabil un studiu de impact și o măsurătoare econometrică.

Preocuparea PNL legată de lipsa de pregătire a măsurii scăderii TVA vizează efectele acesteia. Ceea ce ne dorim este ca astfel de măsuri economice să producă efecte pozitive. După toate semnalele pe care le-am primit însă în ultimele zile sunt mari semne de întrebare legate de capacitatea Guvernului de a implementa în acest moment măsura scăderii taxei pe valoare adăugată.

Am văzut opinia extrem de bine argumentată a Consiliului Fiscal care ridică problema sustenabilității și a realismului construcției bugetare prezentată de către premier chiar la momentul redactării bugetului de stat. De asemenea, am remarcat semnalul de prudență transmis de guvernatorul Băncii Naționale care a spus, citez, e mai rău să introduci o măsură pozitivă, pentru ca mai apoi să o scoți dacă nu e pregătită, decât să nu o introduci deloc. La fel, am văzut semnalele foarte clare și tranșante ale Fondului Monetar Internațional și ale Comisiei Europene. Reamintesc faptul că, în urmă cu puțin timp, Comisia Europeană a deschis o procedură de monitorizare pentru risc de deficit bugetar excesiv și, poate că nu întâmplător, la București va sosi în curând Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu programul de aderare la moneda unică euro a României. Această vizită este prefațată de un raport al Comisiei Europene publicat joi în care se ridică din nou problema lipsei de reforme structurale în privința companiilor de stat, în ceea ce privește privatizările și toate obstacolele aflate în calea desfășurării afacerilor și investițiilor.

Un alt element de îngrijorare este legat de oprirea investițiilor de către Guvernul Ponta. Jonglarea cu veniturile statului doar pentru a justifica un joc de imagine al premierului denotă o lipsă de responsabilitate față de mecanismele economice.

Nu în ultimă instanță, nu există prezentat de către Guvern și de către premierul Ponta un studiu de impact și o măsurătoare econometrică cu privire la prognoza următoarelor luni și a următorilor ani în legătură cu politicile preconizate de Executiv.
În concluzie, noi nu putem avea ceva împotriva a ceea ce este în programul nostru de guvernare, o măsură care face parte din pachetul de politici fiscal-economice liberale, cum este reducerea TVA. Problema noastră este legată de compromiterea unei măsuri, în principiu pozitivă, prin lipsa de pregătire a Guvernului Ponta, prin plasarea acesteia într-un joc politic și de imagine pentru a scoate din dezbaterea publică problemele grave create prin votul de acum câteva săptămâni din Senat în cazul Șova.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...