Actualitate

Castelul de la Sâncrai renaște

Aflată la opt kilometric de Aiud, între localitățile Ciumbrud și Rădești, în „inima” zonei în care se întind câmpuri întregi de trandafiri, localitatea Sâncrai, aparținătoare de municipiul Aiud, găzduiește castelul, care se întinde pe cel puțin 1000 de metri pătrați, care a aparținut familiei nobiliare Kemeny iar mai apoi a nobililor Banffy, familii ce dețineau proprietăți immense în zona Aiudului și a Ocnei Mureș.

Clădirea a aparţinut familiei Kemeny şi a fost construită în anul 1805. Se pare că această clădire ar fi fost extinsă în două faze, în prima fază a extinderii, anul 1890, când a devenit reşedinţa familiei nobiliare Banffy, s-a executat turnul de sud-vest, precum şi corpul de sud-vest, având o expresie stilistică de baroc târziu, uşor eclectic, cu accente neoclasice. Tot atunci s-au adăugat porticele din faţadele principale şi secundare, frontoane baroce foarte decorate. În extinderea fazei a doua, a cărei datare este incertă, s-a executat turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est, precum şi corpul lateral de nord. Această ultimă fază, prin simplitatea sa, ar fi putut fi executată la sfârşitul secolului al XIX-lea sau la începutul secolului XX şi ar fi putut fi contemporană cu construcţia iazului al cărui pod şi infrastructură este din beton. Urmele unei renovări şi a ranforsării unor pereţi par să fi avut loc odată cu prima fază de extindere, în a doua jumătate a secolului XIX.
După 1947, odată cu instaurarea regimului communist și odată cu schimbarea destinaţiei clădirii în azil de copii cu dizabilităţi, clădirea a suferit mari transformări exterioare şi interioare, majoritatea fiind de natură să deformeze aspectul iniţial, dar mai ales să ducă la degradări majore datorate lipsei de profesionalism în intervenţii.
În anii ’80 a fost efectuată o ultimă reparaţie a clădirii, neprofesională, la acoperiş. De atunci s-au produs foarte multe stricăciuni care contribuie la degradarea rapidă şi distrugerea clădirii. Din 1997 clădirea a rămas nelocuită, dar mai ales lasată în paragină. Castelul a intrat în posesia Consiliului Județean care din 2012 efectuează lucrări de restaurare, cu ajutorul fondurilor europene.
În momentul preluării castelul arăta jalnic. Acum, după o investiție de 700.000 de euro, castelul strălucește din nou și aminteşte de petrecerile fastuoase organizate acolo pe timpuri. Sălile de dans, holurile, camerele, acoperişul, uşile, toate au fost recondiționate. Deocamdată au fost montate numai candelabrele, dar în scurt timp va fi adus și mobilierul restaurat în ateliere speciale. În acest castel se țineau baluri fastuoase, unde domni și domnițe veneau să danseze și era o atmosferă boemă și plăcută pe care muncitorii încearca să o redea. Unii dintre localnicii din Sâncrai au auzit, din tată în fiu, de petrecerile fastuoase organizate de nobilime aici.
În curtea Castelului va fi amenajată și o grădină cu peste 80 de soiuri de trandafiri. Conform reprezentanților Consiliului Județean Alba lucrările la obiectiv vor fi terminate în acest an cel mai probabil. În demisol pot fi organizate tabere de vară, expoziții culinare, degustări de vinuri. Castelul va fi deschis și vizitatorilor dar intenția Consiliul Județean Alba este de a organiza aici un loc în care Asociaţia cultivatorilor de trandafiri să îşi poată dezvolta o activitate asociativă iar castelul să fie imaginea cultivatorilor de trandafiri din judeţul Alba, fiind o construcţie valoaroasă din punct de vedere arhitectonic. În acest sens, va fi amenajat un Centru de formare profesională cu birouri, sală de conferinţe, săli expoziţionale şi camere de cazare.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 august 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...