Actualitate, Politica

Candidații la primăriile de orașe își ascut săbiile!

Apropierea, cu pași surprinzători de repezi și mari, a alegerilor locale, a făcut ca micile tensiuni din interiorul partidelor să se transforme în mișcări de agitație care cu greu pot fi controlate. Și asta pentru că, nu-i așa, fiecare politician are în tolbă mandatul de primar și orgoliile pe măsură. Cele mai mari valuri au apărut în sânul greu încercatului PNL, în două orașe cheie pentru partid. Este vorba despre Aiud și Sebeș. Trebuie să vedem de ce sunt importante cele două municipii.

Orașele din munții Apuseni, chiar dacă sunt mici ca și număr de locuitopri, sunt importante ca și palmare. La Câmpeni, situația este tranșată, un sondaj politic dezvăluie că primarul în funcție Călin Andreș va defila în fața celorlalți contracandidați. Aici PNL-ul are o problemă, pentru că omul care le-a câștigat primăria, după trei mandate de Sicoe psd-ist, Călin Andreș, i-a păprăsit, iar realizările din ultima perioadă a acestuia sunt greu de neglijat.

La Abrud, lucrurile nu sunt atât de clare, iar bătălia, care va fi una al cărui rezultat va fi pe muchie de cuțit, se va duce între actualul primar Nicolae Simina și fostul primar, ai cărui colegi nu vor mai repeta greșeala din 2012, care l-a făcut pe Tiberiu Rațiu să ia pauză de fotoliul de edil. Sondajele realizate de către cele două partide arată ca cei doi sunt egali în simpatiile alegătorilor, poate cu un mic avans al candidatului PNL-ist.

La Baia de Arieș, situația economică a făcut ca numărul de alegători real să scadă la așa nivel ca aproape au rămas să voteze în oraș candidații la primărie și consiliul local împreună cu famiile lor. Așa că, deși cei doi candidați, Traian Pandor, actualul primar din partea PNL și actualul viceprimar, fost primar cu ceva ani în urma, Silviu Mârzan, din parte PSD sunt cotați cu șanse egale, votul va fi tranșat de seriozitatea cu care se vor prezenta la urne neamurile lor. Și asta pentru că, în termeni reali, există comune în județul Alba care au mai mulți locuitori decât orașul Baia de Arieș.

Coborând pe Valea Mureșului, o să îl întâlnim cu candidatura în brațe pe actualul primar, Silviu Vințeler, care deși a performat foarte bine timp de 12 ani ca și edil al comunei Noșlac, la Ocna Mureș s-a lovit de problemele unui oraș situat și în colaps economic dar și în afara rutelor de transport, atât rutiere cât și feroviare. Unul dintre marile lui merite este că a reușit să convingă CNADNR-ul să facă un acces la autostradă în apropiere de Ocna Mureș și că a schimbat fața intrării în oraș. Despre modul în care s-a implicat în reabilitarea infrastructurii orașului, o să vorbească alegătorii în fața urnelor, mai ales că, PSD-ul încă moșește la numele candidatului, fără să conștientizeze că deși tace, timpul tece și pentru ei.

La Aiud, situația cântă din tulnicul războinic al orgoliilor. Aici se luptă, la sacrificiu, mama Clasei Zero, cea care, în calitate de consilieră a ministrului Funeriu, a girat introducerea în invățământul românesc a clasei pregătitoare în școlile generale, rezolvând astfel situația aglomerației din grădinițe. Este vorba de Oana Badea, fosta PD-l-istă, care încearcă din răsputeri șă își treacă numele pe nominalizarea PNL-ului pentru candidatura la fotoliul de primar. Aici însă are de înfruntat nucleul dur și mai numeros, al vechilor liberali, conduși de actualul primar Horațiu Josan, care îl dorește în funcția de primar pe mai tînărul și energicul Alin Florea. Fost purtător de cuvânt al primăriei, doctor în istorie, Alin Florea stă foarte bine în sondaje, spre încântarea actualului edil. Însă aici, orgoliile nu și-au spus încă ultimul cuvânt, iar poziția luată de copreședintele PNL Alba, Mircea Hava, care nu recunoștea nominalizarea lui Florea, motivând că trebuie așteptate rezultatele sondajului, arată că foștii PD-l-iști nu vor să piardă atît de ușor inima comitatului Alba de Jos.

Despre Blaj, nu cred că mai este cazul să vorbim, aici lucrurile sunt atât de clare încât, împotriva actualului primar candidează doar cei care vor să fie siguri că prind un loc de consilier. În rest, la Blaj, faptele vorbesc.

La Teiuș, actualul primar, chiar dacă are ceva neînțelegeri cu distinsa doamnă ANI, Mirel Hălălai este încă dorit de locuitorii din orașul feroviar. Mai ales că, încet, încet, Teiușul începe să își schimbe, era și timpul, hainele de comună cu costumul de oraș.

La Alba Iulia, chiar dacă situația pare clară, apele sunt încă tulburi. In colțul din dreapta eșicherului politic, cu șanse mari de reușită, stă Mircea Hava, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, știu cine este el chiar și cei care votează anul acesta pentru prima dată, și chiar și cei care vor vota prima dată peste patru ani. În colțul opus, în partea stângă a politcii de Alba Iulia, apele încă nu s-au limpezit. Aici favorit pare a fi Călin Potor, cu toate că generația mai tânărăr de PSD-iști dorește să îl impună lângă Mircea Hava, pe buletinul de vot, pe Horațiu Clepan. Singura posiblitate ca stânga să pună mână pe cetate, ar fi ca Cioloș să dea ordonanța cu două tururi de scrutin pentru primării, cum a propus vechea colegă de partid a lui Mircea Hava, deputata Andreea Paul și aprobată de mai noua colega a sa, Alina Gorghiu. Asta în condițiile în care alegătorii psd-iști vor merge la vot cot la cot cu liberalii nemulțumiți de alianță și cu cei care stau pe străzile pline de noroi ale muncipiului european. Greu de crezut, nu imposibil, lupta rămâne deschisă, chiar dacă inegală, pentru contracandidații lui Hava.

La Cugir, ca și la Câmpeni, lucrurile stau destul de clar, actualul primar, Adraian Teban, defilează cu multe realizări, cu un sondaj extrem de favorabil și cu contracandidați de care nu se teme. PNL-ul poate să bifeze de pe acum reușita, dar nu trebuie să plece în concediu, pentru că viața, nu-i așa, este plină de surprize.

Sebeșul în schimb rămâne un cartof fierbinte, iar mâna care se va bagă să acopere flăcările nu va scăpa nearsă. Aici lucrurile sunt lămurite din partea PSD-ului, unde actualul primar, răzgânditul Alexandru Dăncilă va candida pentru un nou mandat. Asta după ce a declarat că se retrage, că nu mai vrea, dar că se pare, nu se poate. Și chiar dacă locuitorii din Răhău nu o să îl mai voteze, o să aiba probabil din nou sprijinul populației minoritare, și nu mă refer la sași, și o să scoată un scor destul de bun. În schimb, în cealaltă parte a ringului, pentru nominalizare se ciondănesc taberele vechiul PNL și fostul PD-l din noul PNL. Aici îi avem pe pedistul Dorin Nistor, cel care a pierdut la mustață primăria Sebeșului în urmă cu patru ani și liberalul Mihai Apolzan, care este susținut de copreședintele PNL Alba, Adrian Teban. Aici cartoful se încinge, iar deasupra lui se negociază intens. Celalalt copreședinte al PNL, Mircea Hava îl dorește atât de mult pe Dorin Nistor în corzi cu Dăncilă, încât nu vede o altă variantă și, citit printre rânduri, este dispus să lupte până la capăt. Sursele noastre spun că negocierile sunt în plină desfășurare în partidul celor două partide și că în balanță vor fi aruncate și cele mai mici și neînsemnate argumente.

Dar toate aceste calcule încununate de strategii electorale, pot fi date peste cap de ordonanța care stabilește alegerea primarilor din două tururi. În această variantă, de altfel profund democratică, jocurile politice vor trebuie regândite, iar bătăliile interne tranșate din vreme, pentru că, nu uitați politicieni, timpul, chiar dacă tace, trece. Și azi mîine vine 1 martie, 8 martie, Paștile, sărbătoare naționala de ieșit la mici și bere – 1 Mai, Ziua Regelui, iar apoi, BAU! Duminica Ștampilei.

Despre eșalonul superior, Consiliul Județean, în viitor, poate se vor mai limpezi și legile până atunci.

Emanuel Jilinschi

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 ianuarie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...