Actualitate, Social

Campania „Te vrem în siguranţă” a continuat la Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” din Ciumbrud

bscap0000Campania naţională “Jandarmeria pe înţelesul tuturor”, demers informativ desfăşurat, în judeţul Alba, sub sloganul „Te vrem în siguranţă”, a continuat miercuri, 16 octombrie, la Liceul Tehnologic Agricol”Alexandru Borza” din localitatea Ciumbrud. La eveniment au participat conducerea şcolii, cadre didactice şi personal administrativ precum şi elevi şi părinţi ai acestora. Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a fost reprezentat de inspectorul şcolar Codruţa Lodroman, iar Primăria Municipiului Aiud de şeful Biroului Comunicare şi Relaţii Publice, Alin Florea. Acţiunea a avut parte şi de prezenţa lui Călin Radu, consilier local la Aiud şi preşedinte al Asociaţiei “Bunici şi Nepoţi”.

Directorul adjunct al liceului, Delia Căpâlna, a deschis evenimentul de ieri, subliniind faptul că “prevenirea violenţei şcolare, precum şi asigurarea protecţiei elevilor şi a personalului didactic este unul dintre obiectivele majore ale instituţiei, de care se preocupă, în egală măsură, atât conducerea şcolii şi consilierul şcolar, cât şi diriginţii şi profesorii. Drept dovadă, liceul organizează frecvent activităţi la orele de orientare şi consiliere şcolară şi există planuri de măsuri, dar şi parteneriate cu instituţiile care au atribuţii pe linia asigurării unui climat de siguranţă în şcoală”.

În calitatea sa de preşedinte al asociaţiei „Bunici şi nepoţi”, Călin Radu le-a vorbit elevilor şi părinţilor despre alternativele pe care le au la îndemână pentru petrecerea timpului liber şi prin care cei mici sunt feriţi de pericole. În acest sens, a precizat că asociaţia pe care o conduce este iniţiatoarea unor cercuri de literatură, desen – pictură, muzică, sport şi hand – made la care pot participa, deopotrivă, copiii şi părinţii, şi unde aceştia îşi pot petrece timpul liber într-un mod util şi plăcut.

Reprezentanţii Jandarmeriei Alba au distribuit materialele informative referitoare la modalităţile concrete de prevenire şi combatere a violenţei în liceu. În acest sens s-a vorbit despre rolul, importanţa şi locul Jandarmeriei în cadrul forţelor de ordine publică, a fost evidenţiată preocuparea instituţiei pentru asigurarea unui climat de normalitate pentru elevi şi cadre didactice.

De asemenea, elevii şi părinţii au fost informaţi referitor la limitele răspunderii penale a minorului, fiind aduse în discuţie faptele de natură penală cel mai frecvent întâlnite în cadrul instituţiilor de învăţământ. Ca de obicei, echipamentul de intervenţie al jandarmilor a suscitat interesul copiilor, mai ales că acesta a fost purtat de un “mascat”. Acesta a explicat elevilor că jandarmii nu bat ci intervin, a făcut diferenţa între bătaie şi intervenţie şi le-a expus ce fel de pregătire şi antrenament trebuie să urmeze un jandarm pentru a interveni eficient pe timpul unor misiuni cu grad ridicat de risc. Explicaţiile nu i-au descurajat pe adolescenţi, mulţi dintre aceştia exprimându-şi la final dorinţa de a deveni jandarmi.

Salut pe această cale iniţiativa Jandarmeriei Alba şi a partenerilor săi privind organizarea campaniei cu tema siguranţei în şcoli. În calitate de primar, dar şi de părinte, acest subiect mă preocupă, aşa cum şi dezvoltarea învăţământului aiudean şi crearea unor condiţii optime pentru elevi a fost dintotdeauna un obiectiv prioritar pe care mi l-am asumat şi pe care îl urmăresc în mod constant în activitatea mea.

Copiii noştri au nevoie de noi, de atenţia noastră, de îndrumare şi deschidere, pentru că altfel nu au cum să înţeleagă ce e bine şi ce e rău, ce trebuie să facă şi ce nu. Oricât am fi de ocupaţi şi de preocupaţi, pentru copiii noştri este absolut necesar să găsim timp şi resurse.

Prin această campanie, sunt convins că elevii vor înţelege că autorităţile locale, jandarmii şi şcoala sunt aproape de ei, de partea lor.

Felicit Jandarmeria Alba pentru o iniţiativă care influenţează pozitiv atât comportamentul elevilor, cât şi atitudinea adulţilor, indiferent de instituţia pe care o reprezintă.

Pentru că şi familia este o instituţie, chiar prima care trebuie să ia în considerare nevoile şi problemele copiilor”, a transmis primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan.

Proiectul informativ „Te vrem în siguranţă” se desfăşoară la nivel judeţean şi alături de iniţiatorul acestuia – Jandarmeria Alba – se află Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Fundaţia Comunitară Alba, Consiliul Judeţean al Elevilor şi opt primării (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna). Scopul comun, asumat de către toţi partenerii implicaţi în proiect, este acela de a oferi copiilor informaţiile care îi pot ajuta să prevină singuri şi să combată orice fel de comportamente violente, discriminatorii şi infracţionale.

Toţi cei interesaţi de siguranţa copiilor în instituţiile de învăţământ au posibilitatea să acceseze platforma siguranta.fundatiacomunitaraalba.ro unde sunt postate informaţii referitoare la campanie şi la derularea acesteia şi unde există facilitatea oferirii unui feed-back prin completarea unui formular. Prin intermediul acestuia şi, sub protecţia anonimatului, elevii, părinţii şi cadrele didactice îşi vor putea exprima şi în scris trăirile, dar şi problemele care îi frământă. În acest fel, autorităţile, şcoala şi familia vor putea avea o imagine concretă asupra felului în care se desfăşoară viaţa reală a elevilor şi vor şti care sunt măsurile pe care trebuie să le ia, conjugat, pentru diminuarea fenomenelor de violenţă şi discriminare, precum şi a infracţionalităţii.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...