Actualitate, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Sebes, Stiri teius, Tech

Cablul de fibră optică – Cine l-a inventat și cum a transformat lumea modernă

Cablul de fibra optica este cel pe care l-am cunoscut cu totii acum cativa ani si care ne-a schimbat complet modul in care foloseam internetul. De cand a aparut, a inlocuit alte tipuri de fire prin care semnalul de internet nu se transmitea prea bine oferindu-le utilizatorilor sai un motiv de bucurie si implicit cresterea satisfactiei lor. Viteza la internet era mai mare, caderile de semnal mult mai rare, iar utilizatorii puteau sa abuzeze cat voiau de Google si de retelele sociale.

Nu multi stiu daca fibra optica este folosita in mai mult de un domeniu, iar cel al tehnologiei este acompaniat de domeniul audio-vizualului si cel medical. Fibrele optice sunt folosite pentru a transmite vocea, imaginile si alt tip de date la o viteza mare care uneori se apropie vertiginos de viteza luminii.

Ce este de fapt fibra optica?

Fibra optica nu este nimic mai mult decat transmisia de lumina pe un set de fibre de sticla sau plastic. Modul in care lumina circula printr-un manunchi de fire de sticla este reflectia interna. De fapt, acest fenomen se produce prin mijlocul cablului deoarece acesta reflecta mai bine lumina decat o face materialul care il inconjoara. In acest fel lumina este reflectata in continuu prin miezul fibrei si continua sa se miste avansand prin fibra.

Cine a inventat fibra optica?

Numele care se leaga direct de fibra optica este Narinder Singh Kapany, un fizician britanic care s-a folosit de studiile si experimentele lui John Tyndall pentru a crea in premiera cablul de fibra optica. Desi Kapany lucra in domeniul medical unde vindea aparate medicale, odata ajuns in Sillicon Valley pentru a obtine finantare, si-a schimbat domeniul de activitate rapid. Acesta a reusit sa creeze un tip de fibra prin care informatia sa se transmita pana la de 65.000 ori mai repede decat prin metodele traditionale, adica prin unde de lumina care poarta informatia la destinatar unde urmeaza sa fie decodata. De la sistemul medical pana la cel al tehnologiei a fost doar un pas.

Istoricul fibrei optice

Desi am fi tentati sa credem ca acest tip de cablu este unul descoperit si introdus in folosinta destul de recent, de fapt lucrurile stau cu totul altfel. Realitatea ne duce cu multe secole in urma, chiar inainte de Hristos, in vremea Imperiului Roman. Se spune faptul ca fibra optica a fost folosita pentru prima data cand romanii au inceput sa traga sticla in fibre. In 1840, doi fizicieni pe nume Daniel Collodon si Jacques Babinet reuseau sa dovedeasca teoria prin care lumina putea fi directionata printr-un jet de apa in fantanile arteziene. Apoi, in 1854 un alt fizician pe nume John Tyndall a dus lucrurile si mai departe: prin munca sa a dovedit faptul ca lumina poate calatori printr-un fascicul curbat de apa, deci se poate transmite un semnal.

Abia in anii 1880 Alexander Graham Bell inventa sistemul optic de telefonie care este precursorul telefonului fix de astazi. In 1888 doctorii vienezi Roth si Reuss au folosit o serie de tije curbate pentru a ilumina cavitati ale corpului. In 1895 Henry Saint-Rene a construit un sistem de tije de sticla indoite care puteau ghida imagini de o calitate slaba si l-au folosit in incercarea de a crea si transmite televiziunea de astazi. In anii 1920 britanicul John Logie Baird si americanul Clarence W. Hansell au patentat ideea de a transmite informatia prin fibre de sticla in industria televiziunii.

O imagine a fost transmisa prin fibra optica pentru prima data in anii 1930, iar cel care a reusit asta s-a numit Heinrich Lamm folosind un set de fibre optice. El a reusit sa se uite in organe opace folosind setul de fibre optice si a obtinut o imagine de slaba calitate. Nu a reusit sa isi breveteze inventia deoarece Hansell o facuse inaintea sa.

In 1961 Elias Snitzer a publicat o lucrare teoretica despre fibrele optice cu modul unic prin care a reusit sa demonstreze ca o lumina de tip laser poate fi transmisa printr-o fibra extrem de subtire de sticla si poate fi folosita cu succes in domeniul medical. Totusi, in domeniul aplicatiilor, pierderea luminii a devenit prea mare pentru ca fibra sa poate fi folosita.

In 1964 s-a facut o descoperire care avea sa schimbe istoria fibrei optice: doctorul C.K.Kao a descoperit ca la fiecare kilometru de fibra optica se pierdeau 10-20 decibeli de lumina si tot el a vorbit despre necesitatea de a folosi un alt tip de sticla care sa fie mai clara si sa reduca astfel pierderea luminii.

Mult mai tarziu, in anii 1970 telegraful optic abia se inventa si consta intr-o serie de lumini care erau montate in turnuri pentru a transmite mesaje dintr-un loc in altul. In 1975 fibra optica incepea sa fie folosita in institutii extrem de importante: guvernul SUA conecta calculatoarele din sediul NORAD la cele din muntele Cheyenne. Prin utilizarea fibrei optice se reducea orice interferenta.

In 1977 se instala deja primul sistem de comunicatii prin telefon folosind fibra optica la aproape 1.5 kilometri de Chicago. Fiecare fibra optica era traversata de echivalentul a 672 de canale de voce. Pana la finalul secolului, mai mult de 80% din traficul global la mare distanta era sustinut de cabluri de fibra optica de aproape 25 de milioane de kilometri. Cablul inventat de Maurer, Keck si Schultz ajungea sa fie utilizat in intreaga lume. Mai mult de atat, primul cablu in totalitate din fibra optica a fost ingropat sub oceanul Pacific in 1996, iar acest lucru nu a facut decat sa initieze lumea in folosirea fibrei optice.

Viitorul fibrei optice

Astazi fibra optica este suportul pentru majoritatea transmisiilor de date. De exemplu, unele companii, care ofera servicii de gazduire web au servere pe mai multe continente, acestea fiind interconectate prin intermediul fibrei optice.

Inovatiile din industria comunicatiilor pot face transmisiunea datelor pana la de 100 ori mai rapida decat este in prezent. Se vorbeste deja despre fibre care detecteaza lumina si care au fost deja impletite intr-o spirala. Cu cat tehnologia avanseaza, potentialul fibrei optice devine aproape nelimitat si asta pe buna dreptate.

Oamenii sunt in continuare interesati de performanta si de aceea apreciaza o viteza rapida a internetului si o banda larga de transmisie. De la primul telefon la internet de mare viteza, cablul de fibra optica ne-a ajutat sa comunicam mai usor, sa aflam lucruri si sa avem acces la informatie mai usor si mai rapid. De aici incolo, lucrurile nu pot decat sa evolueze in mai bine!

.

Resurse:

https://www.thoughtco.com/birth-of-fiber-optics-4091837

https://www.tevelec.com/history

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 noiembrie 2019

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...