Actualitate, Sanatate

Bolnavii de scleroză multiplă din Alba beneficiază de sprijin emoţional în cadrul grupurilor de suport

grup speromaxDe cele mai multe ori, nevoile afective ale persoanelor care suferă de o boală gravă sunt trecute cu vederea, pentru că tindem să ne concentrăm asupra medicaţiei, a tratamentelor, a consultaţiilor medicale şi uităm că pacientul este în primul rând un OM, speriat şi vulnerabil, neglijat, neînţeles şi uneori copleşit emoţional de situaţia prin care trece fără voia lui. Asociaţia SM Speromax Alba vine în întâmpinarea nevoilor pacienţilor afectaţi de Scleroză Multiplă în judeţul Alba prin Proiectul „Profesionalizarea serviciilor oferite în cadrul Centrului de Informare şi Consiliere pentru bolnavii de SM din judeţul Alba”.

În cadrul acestui proiect, finanţat de către Fundaţia Vodafone România prin programul „Voluntar de profesie”, pacienţii bolnavi de SM din judeţul Alba şi aparţinătorii acestora sunt ajutaţi să depăşească mai usor starea de criză, să găsească soluţii la  problemele cu care se confruntă şi nu în ultimul rând, să înţeleagă mai bine reacţiile emoţionale apărute.

În baza unui parteneriat între Asocaţia SM Speromax Alba şi Asociaţia „Stop Autism Alba Iulia”, asistenţi sociali şi psihologi cu experienţă în domeniul furnizării de servicii destinate persoanelor cu dizabilităţi, organizează grupuri de suport în cadrul cărora pacienţii învaţă să trăiască cu boala într-un mod care să le afecteze viaţa cât mai puţin.

Grupurile sunt organizate pentru pacienţii bolnavi de Scleroză Multiplă şi pentru aparţinătorii acestora, cu o frecvenţă de 2 ori pe lună. Pentru o bună dinamică de grup şi pentru crearea coeziunii, la fiecare grup participă un număr de 8-12 pacienţi/membri de familie.

În calitate de participanţi la astfel de grupuri, pacienţii interacţionează cu persoane care trec prin aceleaşi situaţii de viaţă şi pot împărtăşi diferite soluţii de coping la boală; îşi identifică propriile nevoi, le ierarhizează corect şi iau decizii în funcţie de acestea; acceptă boala şi efectele ei; îşi îmbunătăţesc relaţia cu ei înşişi;  îmbunătăţesc relaţiile cu familia sau alte persoane semnificative din viaţa pacientului; fac faţă mai uşor stresului şi situaţiilor criză datorate bolii.

Scleroza Multiplă este o boală incurabilă, pacientul şi familia sa sunt afectaţi pe termen nelimitat şi de aceea pentru noi este important să furnizăm servicii prin care să îmbunătăţim calitatea vieţii lor.

 

Muntean Raluca Adriana

Voluntar

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

5 martie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...