Actualitate, Social

Blajul are primul spital general acreditat din județ

Spitalul Municipal Blaj este primul din județul Alba acreditat de catre Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS).

Comitetul director al CoNAS a întocmit la sfârșitul lunii martie o nouă listă cu spitalele din țară care au primit acreditare pentru următorii 5 ani. Printre cele 28 de unități se numără și Spitalul Municipal Blaj care a reușit să îndeplinească circa 98% din cei 2560 de indicatori stabiliți pentru procesul de evaluare.

Teoretic procedurile pentru obținerea acestei acreditari trebuiau inițiate încă din decembrie 2013 dar comisia de specialitate a amânat demararea acestora. Spitalul Municipal Blaj a achiesat la acest proiect imediat ce a avut posibilitatea să o facă fără a solicita amânări suplimentare .

Decizia privind acreditarea a fost luată după ce anul trecut în luna octombrie, membri ai comisiei au efectuat inspecții amănunțite timp de o săptămână la spitalul din Blaj.

În urma controlului, CoNAS a emis în 24 martie 2015 o hotărâre prin care se arată că Spitalul Municipal Blaj se încadrează în categoria ACREDITAT. Acesta este de altfel cel mai înalt grad din totalul de patru pe care o unitate spitalicească il poate obține. Celelalte calificative sunt : neacreditat, acreditat cu nivel de încredere mediu și acreditat cu nivel de încredere mare.

Din cele 2560 de aspecte controlate de catre specialiștii autorizați doar 50 de indicatori nu au fost realizați. Aceștia au fost însă asumați de către conducerea spitalului că nu vor putea fi realizați mai ales ca majoritatea țineau de infrastructura imobilelor în care funcționează spitalul.

Printre investițiile realizate pentru respectarea normelor necesare acreditării se numără : dotarea cu mașini de spălat vase, montarea plaselor anti-insecte la ferestre, a unui sistem performat anti-incendiu, achiziționarea unor utilaje de înalta tehnologie pentru curațenie și chiar dotarea cu locuri de joacă pentru copii în grădina spitalului.
Pe langa celelalte investiții în dotări, taxa de acreditare a costat bugetul Spitalului Municipal Blaj aproximativ 70 000 lei.

La fel de important ca și dotările, din punctul de vedere al actului medical acreditarea atestă faptul că protocoalele și procedurile utilizate de medicii spitalului din Blaj au cel mai inalt standard. De asemenea, în mod separat laboratorul de analize medicale si radiologie a beneficiat de acreditare în urmă cu câțiva ani.

Chiar daca procesul a fost unul costisitor conducerea Spitalului Municipal Blaj se declară mulțumită de povestea de succes a obținerii acestui document. « Pe lângă resursele materiale, sunt mulțumit de faptul că întregul colectiv a contribuit la realizarea acestui obiectiv. De la conducere, la medici, asistente și până la persoana care semnează că a făcut curățenie, toată lumea a pus osul la treabă. Am satisfacția profesională că am reușit să fim acreditați. Din punctul meu de vedere toate spitalele ar trebui să aibă acest țel. Mulțumesc administrației publice locale pentru parteneriatul ferm și urez succes colegilor din celelalte spitale care ne vor urma », declară managerul spitalului dr. Mihai Nemeti .

Miza acestui procedeu anevoios este în primul rând una a supraviețuirii dacă legislația rămâne neschimbată. Până în 2016 toate spitalele trebuie să treacă prin acest proces de evaluare deoarece fără acesta unitățile nu vor mai putea primi bani de la bugetul de stat pentru că nu s-ar mai încheia contract cu Casa de Asigurari de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale prestate.

« Întotdeauna am considerat extrem de important modul în care putem să oferim servicii medicale de calitate locuitorilor municipiului Blaj. Nu putem să avem un oraș corect fara un act medical corect. De aceea vreau să apreciez activitatea pe care medicul Mihai Nemeți a desfășurat-o la conducerea Spitalului Municipal Blaj în ultimii 10 ani. Rezultatele se văd cu ochiul liber și cred că pot reprezenta un exemplu pentru oricine.Felicit întregul personal pentru reușită și consider că acreditarea este doar o etapă în continuarea proiectului început », declară primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Spitalul Municipal Blaj deservește 50 000 de locuitori din Blaj și de pe Valea Târnavelor. Capacitatea maximă este de 277 de paturi. În prezent aici își desfașoară activitatea 38 de medici cu peste 20 de specializări. Unitatea medicala este însă în proces continuu de atragere de noi specialiști, în prezent fiind interesată de angajarea a patru noi cadre medicale : radiolog,medic A.T.I., anestezist și pediatru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...