Actualitate, Stiri

Bilanţul celor 7 ani de implementare a fondurilor nerambursabile REGIO

ADR Centru anunţa rezultatele obţinute la nivelul Regiunii Centru, în cei şapte ani de când gestionează fondurile nerambursabile REGIO: 115% grad de contractare, 52% grad de absorbţie, 240 milioane euro fonduri nerambursabile investite în economia regiunii. Lansat la nivel naţional în urmă cu 7 ani la Sibiu, în iulie 2007, Programul Operaţional Regional a pus la dispoziţia autorităţilor publice locale, întreprinderilor private şi ONG-urilor din Regiunea Centru, peste 470 milioane euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea mediului urban, a infrastructurii rutiere, de sănătate, educaţională, de turism, precum şi a mediului de afaceri. 

Trei noi contracte de finanţare semnate săptămâna trecută la sediul ADR Centru din Alba Iulia, au crescut numărul proiectelor finanţate la 434. Prin aceste contracte, semnate pe parcursul celor 7 ani de derulare a programului, beneficiarii au solicitat 541 milioane euro fonduri nerambursabile. Alte 29 de proiecte ce se află în etapa de precontractare şi care vor semna contractele de finanţare în curând, vor creşte procentul de contractare a proiectelor la 122%, iar valoarea fondurilor nerambursabile solicitate la 573 milioane euro.

„Azi vedem în fiecare judeţ din regiune, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, rezultatele investiţiilor acestor fonduri. Avem drumuri mai bune pe care circulăm în siguranţă, atât în oraşe, cât şi între ele şi judeţe. În caz de accident, echipajele SMURD, dotate cu echipamente performante achiziţionate prin fonduri Regio, intervin prompt. Spitale, cămine, centre sociale speciale, şcoli, hoteluri, pensiuni, centre de afaceri, cetăţi istorice, parcuri, noi sau modernizate, dotate şi echipate, locurile de muncă păstrate şi alte 3000 de noi locuri de muncă create, sunt rezultatele concrete a investiţiilor făcute din 2007 până în prezent. A fost o perioadă în care regulile s-au mai modificat pe parcurs, ani în care cu toţii ne-am lovit de probleme, dar care printr-o bună colaborare le-am depăşit, am învăţat din ele şi apoi am folosit soluţiile găsite ca exemple. În această perioadă în care a devenit vizibilă transformarea vechiului în modern, am fost nominalizaţi la nivel naţional pentru bunele rezultate obţinute. În aceşti şapte ani, calitatea muncii noastre şi rezultatele obţinute au inspirat încredere şi ne-au susţinut în atingerea scopului, de a creşte nivelul de trăi, gradul de dezvoltare şi siguranţa celor ce trăiesc sau vizitează Regiunea Centru,” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Peste 1 milion de cetăţeni din Regiunea Centru sunt utilizatorii direcţi ai serviciilor şi beneficiilor obţinute prin fondurile investite şi munca depusă de toţi cei implicaţi în derularea proiectelor finanţate prin fonduri Regio. Din 189 milioane euro fonduri nerambursabile investite în 7 oraşe, avem în curs de finalizare 63 km de străzi din oraşe reabilitaţi, 8.000 mp de spaţiu public modernizaţi, 1.600 noi locuri de parcare, 20 de sisteme de siguranţă şi securitate amplasate în şcoli şi oraşe, 1.200 de apartamente reabilitate termic, 6 centre multifuncţionale sociale. Pe parcursul celor 7 ani s-au alocat 124 milioane euro finanţări nerambursabile pentru reabilitarea a 350 km de străzi şi drumuri judeţene din regiune. Spitale, ambulatorii, cămine şi centre sociale, şcoli, licee, dar şi echipajele SMURD au primit 86 milioane euro fonduri nerambursabile pentru modernizarea, dotarea şi îmbunătăţirea serviciilor necesare populaţiei, pentru asigurarea unui climat de siguranţă. Peste 71 milioane euro fonduri nerambursabile au fost investite în dezvoltarea mediului de afaceri prin care se construiesc 12 noi centre de afaceri şi se dezvoltă 478 microintreprinderi. Cetăţi istorice, biserici fortificate, staţiuni turistice, parcuri de agrement, dar şi alte structuri turistice şi de agrement au dispus de peste 66 milioane euro fonduri nerambursabile pentru restaurare, îmbunătăţire şi creşterea calităţii serviciilor din Regiunea Centru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 iulie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...