Actualitate, Sanatate, Stiri

Banii din coplată ar putea ajunge la medici

coplataIntroducerea coplăţii nu a adus mari beneficii spitalelor, de aceea ne gândim la posibilitatea ca aceasta să rămână medicilor, în special pentru a-i motiva, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Din analizele pe care le-am făcut pot spune că, până acum, coplata nu a atins efectul scontat, cred că nu a fost bine gândită. Managerii nu au fost foarte încântaţi să o colecteze, mai mult decât atât, spuneau că ei cheltuiesc mai mult pe formularele pe care trebuie să le ia, decât pe ceea ce încasează din coplată. Cred că cel mai bine ar fi ca această coplată să meargă direct la medic”, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Bănicioiu, coplata ar putea fi o formă de a motiva medicii, dar o decizie în acest sens va fi luată după o discuţie cu Colegiul Medicilor din România, care se va pronunţa asupra ideii ca banii adunaţi să meargă direct către medici.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, prin noul pachet legislativ, medicii ar putea avea şi o altă formă de venit lucrând în sistemul public.

„Vrem, totodată, să dăm posibilitatea medicului să lucreze după orele de program, dar în regim de taxă, folosind infrastructura unităţii sanitare. În acest context, medicul nu va mai merge în spitalul privat, dar şi acest aspect îl vom discuta cu Colegiul Medicilor din România”, a mai spus Bănicioiu.

Coplata la externare, introdusă la 1 aprilie 2013, este stabilită de fiecare spital în parte, la o sumă între 5 şi 10 lei.
Coplata, prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, nu se plăteşte pentru urgenţe, internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită spitalizări multiple, şi nici de către pacienţii în vârstă de până la 18 ani, gravide, lăuze, pensionari cu vesnituri sub 740 de lei şi persoanele cu handicap.

Sursa: Mediafax

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 mai 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...