Actualitate, Social

Avans spectaculos la bursă al marilor companii americane

foto: finantistii.ro
foto: finantistii.ro

Multe companii americane cu impact global au înregistrat pe anul în curs creşteri de peste 50% ale valorilor acţiunilor lor la bursă. În prezent suntem în plin sezon de raportare a rezultatelor financiare pe trimestrul încheiat la 30 septembrie; dintre firmele mari care şi-au prezentat deja datele, foarte multe au raportat cifre favorabile privind vânzările sau profitul sau chiar ambele. Astfel, un sezon cu rezultate financiare pe o linie pozitivă, împreună cu speculaţiile pieţei privind menţinerea în acest an a stimulentelor de politică monetară de către FED au susţinut în ultima perioadă acţiunile companiilor americane şi au stimulat recordurile indicelui S&P 500„, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Acţiunile Facebook aproape şi-au dublat valoarea până în prezent pe anul în curs, cotaţia înregistrată la finele săptămânii trecute marcând o creştere de aproape 90% faţă de nivelul avut la începutul lui ianuarie; pe fondul unor rezultate pozitive, acţiunile reţelei de socializare au intrat la mijlocul acestui an pe un trend favorabil, depășind inclusiv valoarea înregistrată la listarea de anul trecut. „Investitorii aşteaptă cu interes rezultatele financiare înregistrate de Facebook pe trimestrul al treilea al acestui an, care vor fi făcute publice pe 30 octombrie, constituind un semnal important privind trendul acţiunilor companiei în perioada următoare„, a precizat Silviu Pojar.

Acţiunile Boeing, cel mai mare producător de avioane din lume, au marcat, la rândul lor, pe anul în curs, un avans considerabil, ajungând la sfârşitul săptămânii trecute la o creştere de cca 71% comparativ cu valoarea lor de la începutul lui 2013, înregistrând, de altfel, un nivel record. Recent, Boeing şi-a crescut estimările privind veniturile pe întregul an şi producţia de avioane în perioada următoare.

Acţiunile Yahoo! au ajuns la finele săptămânii trecute la o creştere de aproximativ 60% faţă de valoarea avută la începutul anului, acţiunile Starbucks au avansat cu cca 46% comparativ cu preţul lor din ianuarie, cele ale American Express cu cca 41% în aceeaşi perioadă, iar acţiunile 3M au crescut cu cca 32% în acelaşi interval.

În octombrie, Google a marcat un nou record, acţiunile sale depăşind pentru prima dată pragul de 1.000

USD per acţiune, după ce compania a anunţat vânzări şi profit în creştere pe trimestrul trecut. Acţiunile Google au ajuns la un avans de cca 41% la finele săptămânii trecute comparativ cu preţul lor din ianuarie.

Amazon.com, cel mai mare retailer online din lume, și-a prezentat recent rezultatele financiare privind trimestrul al treilea, care s-au dovedit a fi foarte bune; investitorii au primit cu interes veștile și ca urmare acţiunile companiei au crescut cu peste 9% într-o zi. Pe anul în curs, acţiunile Amazon au avansat cu cca 41%.

Microsoft este din nou „într-un con de lumină favorabilă”, cel mai mare producător de software din lume anunţând recent vânzări şi profit în creştere pe trimestrul trecut. Acţiunile companiei americane au ajuns la o creştere de aproximativ 30% în această lună faţă de preţul lor din ianuarie.

De la începutul anului şi până luni, acţiunile Apple au înregistrat o scădere de aproape 4%. După închiderea zilei de 28 octombrie de trading pe bursa americană, compania şi-a prezentat rezultatele privind trimestrul trecut: vânzările şi profitul au depăşit estimările, dar marja brută s-a situat sub aşteptările pieţei. Rezultatele s-au reflectat într-o scădere a prețului acțiunilor Apple în debutul următoarei ședințe de tranzacționare.

Desigur că Apple nu este singura companie de notorietate care înregistrează o scădere a acţiunilor până acum pe 2013 (Caterpillar și IBM se află, de exemplu, în aceeași situație în prezent). În ansamblu însă, a fost o perioadă favorabilă pentru bursele americane, multe companii înregistrând un avans notabil pe anul în curs; anumite firme au marcat chiar şi creșteri mai mari decât unele exemple (de notorietate) prezentate anterior. Sezonul raportărilor financiare continuă şi aşteptăm rezultate importante inclusiv în luna noiembrie; între timp se desfăşoară şedinţa de politică monetară a FED (29-30 octombrie), care va genera, cel mai probabil, un plus de volatilitate în pieţe„, a arătat Silviu Pojar.

 (Această analiză constituie partea a noua din seria „Investiţiile  în acţiuni: bursele lumii”).

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities. Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “înrudite” ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor în Ştiinţe Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată şi autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din România va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzacţiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, acţiuni, indici bursieri şi mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzacţii în marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzacţii cu o valoare mai mare decât suma alocatat. Atunci când se tranzacţionează în marjă, se utilizează efectul de levier , care amplifică atât câştigurile, cât şi pierderile potenţiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzacţii de 1.000 EUR blocând în contul de tranzacţionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente şi strategii de tranzacţionare pe www.noblemarkets.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 noiembrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...