Domnule Eugen Furdui, acum 2000 de ani Roşia Montană o ducea bine, era prosperă, romanii scoteau tone de aur. Acum 150 de ani Ion Agârbiceanu scria despre zonă că este o zonă prosperă dar acum în 2013 este o zonă în decădere, ce se întâmplă?
Vreau să vă răspund la întrebarea pe care aţi pus-o. Eu, primarul din Roşia Montană nu pot schimba Alba, dar resursa de aur care este la Roşia Montană poate influenţa pozitiv devoltarea judeţului Alba şi chiar devoltarea naţională. Acum să revenim la Roşia Montană. Aşa este se cunoaşte, din păcate Roşia Montană în ultimii 15 ani a fost mediatizată şi cunoscută peste tot pe plan mondial, dar nu s-a făcut nimic. Roşia Montană există, trăişte datorită activităţii din ea. Ştim cu toţii, am fost informaţi că activitatea de bază la Roşia Montană a fost exploatarea aurului.
Practic de aceea s-a înfiinţat localitatea?
Adevărat, aşa cum spuneaţi în urmă cu 150 de ani din unele acte vechi reiese că doar comuna Roşia Montană avea o populaţie de 12-13000 de locuitori. Această invazie de locuitori în Roşia Montană s-a datorat datorită zăcământului de aur şi argint bogat pe care îl deţine Roşia Montană. Din păcate în momentul de faţă ne confruntăm cu depopularea zonei, cum se confruntă pe plan naţional, la ultimul recensământ Roşia Montană având 2900 de locuitori. Acest lucru se datorează firesc datorită lipsei locurilor de muncă în zonă.
Ce ar însemna pentru Roşia Montană repornirea mineritului?
Aşa cum spuneam mai sus activitatea la Roşia Montană a fost mineritul. Este adevărat căci cu tehnologiile noi care se propun nu se va mai lucra cu aşa număr mare de oameni, dar va acoperi problema din zonă cât şi din zonele limitrofe.
Se va dezvolta totuşi industria pe orizontală?
Adevărat, deşi acest investitor care vrea să investească la Roşia Montană pe site RMGC-ului se regăsesc câte locuri de muncă vor fi directe şi indirecte în perioada exploatării. Spune că vor fi 3000 de locuri directe în perioada construcţiilor proiectului şi 800 directe în perioada de implementare direct la această companie fără cele indirecte care vor fi create.
În acest moment cum se descurcă primarul din Roşia Montană cu administrarea comuniei, cu administrarea resur se lor dacă sunt, care sunt acestea?
Din păcate situaţia la Roşia Montană nu este chiar aşa de critică datorită acestui investitor care deşi nu exploatează aur la Roşia Montană are în prezent 500 de angajaţi care lucrează direct cu această companie. Dar, problema este nesigură pentru ziua de mâine pentru că aceşti oameni beneficiază de un contract de muncă pe o perioadă determinată şi nu ştim cât mai va mai fi dispus acest investitor dacă cei abilitaţi şi sunt în măsură să ia decizia dacă acest proiect se poate implementa la Roşia Montană sau nu, va mai oferi aceste locuri de muncă în zonă. Aceasta este cea mai critică problemă în momentul de faţă pe lângă cealaltă problemă pentru că sunt foarte mulţi care nici în momentul de faţă nu au un loc de muncă şi trăiesc din ajutorul social.
Din 1997 pot să enumăr aşa: convenţia democrată, PSD, Alianţa DA, PNL, PD, PDL, USL, acestea sunt entităţi le care au guvernat România, cui îi este frică de acest proiect?
Nu sunt în măsură să mă pronunţ aici şi chiar nici nu pot să afirm, dar am cerut în nenumărate rânduri la toate guvernările care le-am prins, sunt în al doilea mandat de primar şi am spus din prima zi când am fost ales în fruntea comunităţii că voi sprijini orice investiţie care se desfăşoarea pe raza comunităţii pe care o reprezint atât timp cât aceşti investitori respectă legislaţia, respectă oamenii din zonă şi contribuie la dezvoltare ei. Am făcut nenumă rate demersuri, aşa cum spuneam, la toate guvernările şi în mandatul precedent şi în actualul mandat voi face în continuare acest lucru şi cred că va trebui să se ia o decizie în ceea ce priveşte Roşia Montană.
Investitorul are toate documentele pregătite? Ei în ce fază sunt? Sunt gata să dea drumul?
Din informaţii pe care le deţin eu au documentaţiile pregătite, solicitările cerute de ministerele abilitate în luarea acestei decizii, dar ceea ce nu pot să înţeleg de ce nu se pronunţă. La noi în Ardeal este o vorbă, spune-i omului în faţă, verificăm, analizăm, astăzi trebuie, solicit cutare aviz, dacă te-ai prezentat cu acele avize este OK să te pronunţi se poate se poate implenenta acest proiect sau nu se poate. Aici, nu ştiu şi nu pot să mă pronunţi dar cu certitudine pot să fac o afirmaţie căci dacă în acest an din punctul meu de vedere nu se va lua o decizie, că această decizie va fi pozitivă şi vor primi avizele pentru implementare sau căci ministerele abilitate vor veni cu o afirmaţie fondată căci nu se poate implementa acest proiect, cred că acei oameni care investesc în proiectul de la Roşia Montană vor spune stop joc. Problemele pe care mi le pun eu, dacă în momentul de faţă lucrează 500 de oameni la această companie şi pe lângă aceşti oameni la o administraţie publică de 3000 de locuitori mai am 120 de dosare, adică de familii care trăiesc din ajutorul social, dacă aceşti 500 de oameni vor rămâne acasă ce se va întâmpla în zonă. Aici vorbim doar de serviciile care le oferă acest investitor direct, fără cele indirecte, pentru că şi aceşti oameni la rândul lor îşi construiesc, se gospodăresc şi aşa mai departe. Deci cred că cei care sunt factorii de decizie vor trebui să privescă cu mai mare atenţie, cu mai multă responsabilitate şi dacă această invetiţie respectă legislaţia care este impusă în momentul de faţă în ceea ce priveşte protecţia mediului, a patrimoniului, vor trebui să ia o decizie cât mai repede.
S-a făcut foarte mare vâlvă, dezbătut în ultimii 10-12 ani subiectul unei posibile poluări cu cianură. Mai mult decât atât, discuţia asta legată de procesarea aurului cu ajutorul cianurilor a devenit la un moment dat ştiţi bine în mediile ecologiste o isterie de grup. Nu vă este frică de cianură?
Revenind la poluare am spus-o în nenumărate rânduri Roşia Montană acum este poluată şi nu vorbim de un ani, de doi, de trei în urmă ci de o poluare istorică. Chiar şi numele localităţii Roşia Montană vine de la apele roşii acide care se scurg din galeriile de la Roşia Montană. Zăcământul de la Roşia Montană este com parativ cu un fagure de miere. În masivii din Roşia Montană sunt peste 130 de KM de galerii în urma extragerii din aurului din Roşia Montană. În toate acele galerii sunt infiltraţii de apă şi se scurg pe versantul pârâul Roşia Montană acea apă acidă în care nu trăieşte nicio vietate. Vorbind de o poluare Roşia Montană are o problemă acum de poluare, referitor la cianuri am spus-o în nenumărate rânduri nu sunt specialist şi nu vreau să mă pronunţ, dar acastă tehnologie se foloseşte în momentul de faţă în Europa şi în alte ţări în lume. Dacă ar fi atât de periculoasă precum spun ecologiştii cu siguranţă nu s-ar mai folosi nici acolo pentru că legislaţia europeană este foarte strictă în ceea ce priveşte protecţia mediului şi nu ar da voie să funcţioneze în momentul de faţă. Cred că la Roşia Montană dacă acastă invetiţie ar primi avizele, poluarea istorică pe care o avem s-ar opri.
De ce nu invitaţi ecologiştii să vă ajute la ecologizarea Roşiei Montane, dacă tot ei sunt atât de interesaţi de soarta comunei?
Eu am invitat pe toţi cei care sunt interesaţi să creeze un loc de muncă la Roşia Montană şi am avut discuţii aşa cum spuneţi şi cu cei de la ecologişti şi răspunsul lor a fost foarte ferm, îi scoateţi pe aceştia de aici şi venim noi cu alternativa şi până atunci să stăm să ne gândim. Nu poţi să dai cu piciorul într-un investitor care oferă în prezent, deşi nu are niciun aviz şi nicio autorizaţie pentru exploatare 500 de locuri de muncă să mergi pe promisiunile ecologiştilor că vor aduce bunăstarea în Roşia Montană. Vreau să vă mai spun că aceşti ecologişti şi aceşti salvatori, eu aşa le spun „salvatori” că peste tot scrie „Salvăm Roşia Montană”, mulţi dintre ei n-au fost în Roşia
Montană, doar au auzit despre ea şi îşi dau cu părerea. Mie nu-mi place să te pronunţi asupra la un lucru care nu l-ai cunoscut şi nu îl şti. Până în urmă cu mai bine 10 ani de când acest investitor a venit aici n-a fost niciun ecologist să vină să spună că Roşia Montană trebuie salvată. De aceea Roşia Montană poate fi salvată, judeţul Alba poa te fi salvat şi mi-aş dori ca Roşia Montană să fie reînceperea mineritului modern în România, pentru că după 1990 toate exploatările miniere care au fost o ramură principală în economia României rând pe rând din cauza tehnologiilor învechite şi a prostului management pot să spun şi-a oprit activitatea. O activitate minieră modernă care să respecte toate standardele poate fi făcută doar cu investiţii masive şi Roşia Montană are şansa de a se salva singură. Bineînteles, depindem de aleşii noştri care trebuie să se pronunţe, specialiştii din ministere care trebuie să se pronunţe. Aceast proiect se poate sa nu se poate implementa.
De ce nu se face turism la Roşia Montană, o alternativă pe care o propun salvatorii?
Da, asta este alternativa salvatorilor. Încercăm şi turism dar ca o activitate secundară. Această investiţie are propus în proiectul de devoltare şi implementare a acestui proiect investirea unei sume de 70 milioane de euro în restaurarea patrimoniului. Aici când mă refer la restaurarea patrimoniului nu este vorba doar de patrimoniul din Roşia Montană, vorbim şi de patrimoniul naţional. Vom putea face în Roşia Montană ca activitate secundară turismul. Am şi început şi am demarat modernizarea şi restaurarea imobilelor de petrimoniu pe care le avem dar pentru a veni două autocare de turişti pe lună să viziteze Roşia Montană să consume o cafea, o apă, un suc nu
rezovlă problema celor 3000 de locuitori şi aici nu vorbim doar de cei 3000 din zonă ci şi de zonele limitrofe care pot să lucreze direct la această companie dacă va începe.
Bine, deocamdată nici nu au turiştii pe unde să ajungă, la cum arată DN 74?
Aşa este. Cred că tărie că dacă aleşii noştri după cum am spus vreau binele României, vreau binele celor care i-au votat vor privi cu atenţie nu doar spre proiectul de la Roşia Montană ci şi la restul investiţilor care se pot face în România în momentul de faţă şi contribuie la dezvoltarea ţări şi la buna stare a cetăţenilor ei.
S-a făcut un referendum anul trecut. Rezultate? La ce a ajutat referendumul acela?
Din păcate acel referendum nu a fost validat fiindcă legea spune că dacă nu este 50% + 1 şi din condiţiile nefavorabile care au fost în zona Munţii Apuseni acea zăpadă care a căzut şi a îngropat toate satele şi toate cătunele deşi
prezenţa pe plan naţional la vot a fost cu mult mai scăzută decât prezenţa în zonele unde s-a defăşurat referendumul un atu în plus care confirmă încă odata că oamenii din zonă îşi doresc acest lucru, foarte mulţi dintre ei au mers şi au votat la referendum şi nu au intrat la secţia de vot pentru alegerile parlamentare. Aici este un semn mare de întrebare şi trebuie să ne gândim cu toţii căci acei oameni au mers la vot şi au votat pentru un loc de muncă si pentru o bunăstare pentru ei.
sunt de acord cu dumneavoastra, sa se ia o decizie odata, sa se porneasca acest proiect minier, este cea mai buna sansa pentru dezvoltare a zonei! e pacat ca oamenii sunt obligati sa traiasca in continuare in conditii de saracie, pentru ca autoritatile tot amana pornirea mineritului!