Actualitate, Sanatate, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Au fost depistate primele cazuri de scarlatină în județul Alba. Recomandări pentru populație

DSP Alba anunță că în ultimele zile au fost semnalate la copii din județul Alba primele posibile cazuri din acest sezon de scarlatină, o boală contagioasă care se manifestă prin febră, dureri în gât și erupții roșii pe corp.

Acestea sunt considerate ”posibile” cazuri deoarece întrunesc criteriile clinice, iar testele la exsudatele faringiene recoltate nu au fost confirmate încă, fiind în lucru. Sunt considerate cazuri confirmate cele care întrunesc criteriile clinice (diagnostice puse de medici), dar și cele de laborator. De asemenea, în categoria cazuri ”probabile” intră copiii care întrunesc criteriile clinice și au legătură epidemiologică cu un caz confirmat.

În județul Alba, este vorba de câteva cazuri sporadice, și nu de focare, la copii care prezintă semne clinice similare acestei boli (angină, febră, erupție cutanată, micropapuloasă eritematoasă aspră la pipăit).

DSP Alba recomandă părinților, în cazul în care copiii lor prezintă simptome specifice, să amâne pe cât posibil intrarea în colectivități și să nu participe la evenimentele publice din următoarea perioadă (minivacanța de 1 Decembrie și serbările de iarnă), pentru a evita diseminarea. Trebuie, de asemenea, să consulte de urgență medicul de familie.

Scarlatina este o boală infecțioasă care apare, în colectivități de copii, în special în lunile noiembrie și decembrie. O receptivitate mare pentru scarlatină au copiii mai mici de 10 ani, grupa de vârstă cel mai des afectată fiind 5-9 ani.

Scarlatina este determinată de streptococul beta hemolitic de grup A, microorganism care se răspândește pe cale respiratorie, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului, fie prin obiecte contaminate (spre exemplu jucării).

Boala începe cu febră, care poate ajunge la 39-40°C, vărsături și dureri în gât. Copilul refuză mâncarea, e agitat și prezintă puternice dureri la înghițire.

Timp de minimum zece zile se administrează antibiotic. Totodată, pentru susținere, este bine ca pacienții să ia vitamina C și B-uri, precum și să consume multe lichide: apă, sucuri naturale de fructe și legume, supe. Pentru că scarlatina este foarte contagioasă, pacientul trebuie să rămână în casă până în a 21-a zi de la începutul bolii, fiind urmărit în continuare de pediatru sau de medicul de familie timp de o lună.

Este necesară dezinfectarea tuturor obiectelor și articolelor cu care intră în contact bolnavul (prosoape, lenjerii, jucării, prosoape, periuța de dinți și așa mai departe).

 

 

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 noiembrie 2018

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...