Actualitate, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Atenție cetățeni! A apărut o nouă metodă de înșelăciune prin telefon!

În ultima vreme infractorii specializați în înșelăciuni telefonice folosesc o nouă metodă. Poliția Română avertizează în legătură cu modul de operare a acestor escroci care încearcă să profite de naivitatea, frica sau emotivitatea victimelor.

Iată felul în care decurge înșelăciunea:
1) Sunteți sunat (de obicei pe telefonul fix) de o persoană care se dă drept comisar de poliție de la Rutieră din Brăila.
2) Cere informații despre membrii familiei: ”Aveți pe cineva care a părăsit România? Pe cine anume? (fiul) În ce țară?” 
3) Încearcă să intre sub pielea victimei: ”Suferiți cu ceva? Sunteți bolnav? Se poate discuta cu dumneavoastră?”.
4) Dă lovitura de grație: ”Ne-a sunat Ambasada română din țara străină în care se află fiul sau fiica (ruda) și ne-a comunicat în felul următor. Fiul dumneavoastră, din păcate, a lovit o fetiță de 12 ani, pe trecerea de pietoni. Fetița momentală este foarte gravă internată în spitalul de copii, iar fiul dumneavoastră este reținut la organele de poliție din Germania”. 
5) Odată victima debusolată, devine agresiv în exprimare, pentru amplificarea stării de panică: ”Vorbiți dom’le clar! Nu să taceți mut în telefon și eu să perd timp cu dumneavoastră.”
6) Simulează o discuție cu presupusul avocat al fiului pentru a transmite, subliminal, mesajul că tatăl nu va putea lua legătură cu fiul: ”Nu mai vă aflați la secția de poliție, da? Dânsul o să fie reținut…”

Recent, un cetățean, nea Nicolae, și-a dat seama de înșelăciune și i-a spus la telefon celui care l-a sunat că l-a înregistrat și va lua legătura cu poliția, iar o femeie de 83 de ani din județul Vâlcea, căreia un fals procuror i-a cerut suma de 10.000 de lei pentru a-i ajuta fiul să scape de închisoare după ce, chipurile, ar fi produs un accident în Italia, s-a dus la întâlnirea cu impostorul, însoțită de polițiști. Poliția Română recomandă tuturor cetățenilor care au o astfel de problemă să apeleze de urgență numărul 112 și să reclame infracțiunea.

Infracțiunile de înșelăciune înregistrează un trend descendent în ultimii ani (21.469 în 2016, 18.841 în 2017 și 17.846 în 2018), din totalul lor, sub 10% sunt de tipul metoda ACCIDENTUL.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 februarie 2019

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...