Actualitate

Astăzi începe Postul Mare, şapte săptămâni de curăţare fizică şi spirituală

postPostul Mare  sau Păresimile, în creștinism e o perioadă de asceză și pocăință, care durează patruzeci de zile la care se adaugă săptămâna Patimilor, a cărui dată se fixează în funcție de data Paștilor. În perioada Postului Mare, creștinii ortodocși manifestă o grijă sporită fată de suflet, înfrânându-și trupul prin renunțarea la alimentele de proveniență animală și se înaltă sufletește prin rugăciunea însoțită mereu de faptele cele bune. Pe întreg parcursul Postului Mare, slujbele săvârșite în biserică au un conținut deosebit, menit de a stârnii sentimentul de pocăință pentru păcatele săvârșite, celor care i-au parte la ele. Efortul sufletes și trupesc din această perioadă se încheie și se încununează cu spovedirea și împărtășirea credincioșilor cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, sub forma pâinii și a vinului.

În acest post nu mâncăm: carne , ouă , brânză. De asemenea postim de peşte, vin şi untdelemn. Mâncăm deci numai bucate fără ulei, legume şi fructe.

MÂNCĂM UNTDELEMN ŞI DEZLEGĂM LA VIN : Sâmbăta si Duminica , în ziua de  aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul , la  Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

MÂNCĂM PESTE : Buna-Vestire – 25 Martie (7 aprilie) şi în Dumininica Floriilor.

Se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare si în săptămâna Patimilor.

Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post : Luni si Marti se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine si apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă la fel, Vineri si Sâmbătă e post desăvârsit.

Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn si să bea vin în Postul Mare.

Postul Pastelui trebuie să fie si un bun prilej de iertare. Postul trebuie să fie înstrăinarea de toate deşartăciunile acestei lumi, înfrânarea limbii, depărtarea de toate poftele, de clevetire, de minciună şi de toate relele.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

3 martie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...