Actualitate, Stirea Zilei

Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Gheorghe

Astăzi, 23 aprilie, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Acesta s-a născut în Capadocia, din părinţi creştini. A trăit în vremea împăratului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorită vitejiei şi victoriilor sale, ajunge conducător de armată.

În anul 303, împăratul Diocletian va începe lupta împotriva creştinilor. Au fost dărâmate lăcaşuri de cult, interzise adunările creştinilor, arse cărţile sfinte, iar cei ce refuzau să aducă jertfă zeilor erau ucişi. În faţa acestei situaţii, Sfântul Gheorghe nu se fereşte să-şi mărturisească credinţa în Hristos, motiv pentru care va fi întemniţat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu suliţa, tras pe roata, îngropat în văr, lespezi de piatră puse pe piept, etc, dar nicio tortură nu l-a făcut să renunţe la credinţa sa.

Cei prezenţi la aceste suferinţe, uimiţi de faptul că Sfântul Gheorghe a rămas nevătămat şi că a înviat un mort, au renunţat la credinţa păgână şi au primit credinţa în Hristos. Minunea învierii celui decedat, a convins-o şi pe împărateasa Alexandra, soţia lui Diocletian, să îmbrăţişeze creştinismul.

Sfântul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste încercări au fost zadarnice. Pentru că nu a lepădat credinţa în Hristos, Sfântul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.

De Sfântul Gheorghe, aproape un milion de romani îşi aniversează onomastică

Din cei 924.830 de români care îşi aniversează onomastica de Sfântul Gheorghe, 739.368 sunt bărbaţi, majoritatea acestora, respectiv 565.509, purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

Alături de aceştia, vor fi în sărbătoare şi cei care poartă numele de George (144.873), Gheorghiţă sau Ghiorghita (24.040).

Dintre femei, cele mai multe poartă numele de Georgeta (135.370). În această zi nu vor fi uitate nici persoanele cu nume de Gheorghiţă sau Ghiorghita (34.623) şi Geta (14.945 ).

La mulţi ani celor ce poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...