Actualitate, Stirea Zilei

Astăzi îi prăznuim pe Sfinţii 40 de mucenici

Biserica îi prăznuieşte pe cei 40 de mucenici din Sevastia la data de 9 martie a fiecărui an. Aceştia erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului Licinius. Conform izvoarelor istorice, în anul 320, Agricolae, guveratorul Armeniei, aflând despre credinţa lor, le ordonă să îşi renege credinţa şi să se închine idolilor. Cei 40 de mucenici refuza să facă acest lucru, astfel Agricolae decide să îi întemniţeze timp de 8 zile în care să fie torturaţi prin lovirea cu pietre sau chiar să fie ademeniţi cu nenumărate daruri.

Văzând faptul că aceştia nu sunt dispuşi să renunţe la creştinism, Agricolae decide să îi condamne la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Dintre toţi cei 40, unul a decis să renunţe la creştinism, însă în momentul în care a ieşit din lac a murit pe loc. Totuşi, locul acestuia a fost luat de către un soldat. Deşi guvernatorul Agricolae spera ca aceştia fie vor renunţa la orânduielile lor creştine, fie vor muri apărându-le, în decursul nopţii în care mucenicii se aflau în lac, s-au petrecut minuni remarcabile: la început, apa lacului s-a încălzit, astfel topindu-se gheaţă iar apoi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât din Ceruri deasupra mucenicilor.

La auzul acestor veşti, guvernatorul decide să îi scoată din lac şi să le fie zdrobite fluierele picioarelor, iar apoi să fie lăsaţi să îşi dea duhul. După moartea acestora, trupurile lor au fost arse iar cenuşa a fost aruncată în lac. Moaştele acestora se pot găsi în diverse biserici aparţinând spaţiului ortodox.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, sărbătorită de către Biserica Ortodoxă pe 9 martie, se suprapunea cu începerea anului agricol, astfel generând o sărbătoare tradiţională românească, cunoscută sub numele de Mucenici sau Măcinici. În popor, această zi reprezintă sfârşitul zilelor babelor, astfel începând zilele moşilor. Romanii obişnuiesc că în această zi să facă o serie de ritualuri pentru alungarea precum: lovirea pământului cu maiuri sau bate, jocul copiilor peste foc, sau prin rostirea de descântece pentru venirea căldurii. Mai mult decât atât, în zonele rurale se obişnuieşte ca pe data de 9 martie a fiecărui an, cei care lucrează pământul să scoată plugul la arăt. Odată trecut prin foc de către fierarul satului, plugul era curăţat şi purificat. Mai apoi, plugarii încheiau înţelegeri pentru a se ajuta reciproc la arăt, iar dis de dimineaţă plugul era scos în faţa casei. Sărbătorirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, la 9 martie, reprezintă şi începutul ciclului de primăvară.

sursa: calşendarortodox.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 martie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...