Politica

Asociaţia Pakvi solicită autorităţilor să se autosesizeze cu privire la mesajul lui Rares Bulga postat pe Facebook! Sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid.

Asociaţia Pakiv România condamnă cu vehemenţă manifestările extremiste, rasiale şi xenofobe ale consilierului local al municipiului Alba Iulia, Rareş Buglea.

Considerăm că este inadmisibil ca o persoană publică, aleasă de cetăţeni, să promoveze mesaje care să instige la ură rasială şi la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că promovarea sterilizării femeilor aparţinând unui grup etnic constituie un atentat grav, atât la adresa membrilor grupului în cauză, precum şi la adresa societăţii în ansamblul său, încâlcând principiile şi valorile fundamentale ale unei societăţi democratice. Dezamăgirea provocată de poziţia publică a domnului cosilier local este cu atât mai mare cu cât acesta a fost angajat al organizaţiei noastre„, a declarat preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.

Asociaţia Pakiv România solicită autorităţilor publice, în speță Parchetelui de pe lângă Judecătoria Alba Iulia,  să se autosesizeze cu privire mesajul extremist şi xenofob şi să dispună măsuri pentru ca astfel de mesaje din partea unei persoane publice, politician, să nu mai poată fi promovate în spaţiul public.

Vom înainta o adresă Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în care vom cere să analizeze această situaţie şi ne vom adresa instanţei de judecată. Nu înţelegem argumentele care stau la baza acestor declaraţii ale domnului consilier local, dar președintele  Partidului Naţional Liberal Alba, Teodor Atanasiu, precum și reprezentantul Guvernului în teritoriu, Prefectul Județului Alba, Gheroghe Feneșer, s-au disociat deja de declarațiile tânărului liberal„, a subliniat preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.

Consilierul local al Municipiului Alba Iulia, Rareş Bugle, a postat, la începutul lunii februarie, pe Facebook următorul mesaj „In loc de apa va fi enorm de greu sa introducem mentalitatea si educatia acolo si mai ales zic eu, educatia sexuala…. stiu ca falsii umanisti ma vor critica aspru, dar sustin in continuare sterilizarea femeii rrome, daca dupa prima nastere la ancheta sociala se dovedeste ca nu are conditii si nici intentia de a creste primul prunc in conditii cat de cat umane! de ce o mai lasam sa il nasca si pe al 2-lea si pe al 5-lea……sa platesaca statul ajutoare sociale si sa punem noi zece lacate pe poarta???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea….lui, insa cea ce facem noi acum, adica fam de romani care un copil maxim doi, iar fam de tigani si ma refer aici la tiganii cei mai needucati si ne integrati…de la cinci copii in sus…este o dovada de inconstienta si iresponsabilitate fata de viitorul acestei tari! si cred ca le asiguram un viitor foarte “sigur” copiilor nostri, pe cand vor fi ei mari ,iar ponderea va fi de 5 la 1”.

Sterilizare femeilor de etnie romă a fost aplicată de Germania în statele europene în perioada regimului nazist. În perioada Holocaustului, ”peste 400.000 de evrei și țigani au fost sterilizați cu forța prin intermediul radiațiilor, chirurgiei sau a diverselor substanțe experimentale. Metoda favorită de sterilizare a constat în expunerea organelor genitale ale detinuților la radiații crescute. Întreaga acțiune nu dura mai mult de 3 minute. Cei și cele care nu mureau în urma sterilizărilor forțate sufereau mult timp de sângerări vaginale, cancer de col uterin, cancer testicular sau puternice dureri abdominale”, se arată într-un documentar publicat pe www.descopera.ro.

În prezent, Slovacia a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în 2011 şi 2012, pentru sterilizarea unei femei rome. Judecătorii au apreciat că autorităţile slovace au încălcat articolele 3 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie. În luna ianuarie, la Timişioara, membrii unei grupări naţionaliste denumită Naţionaliştii Autonomi, sunt cercetaţi penal de autorităţi după ce au postat pe un blog un anunţ privind oferirea unei o recompense de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013.

Sunt dezamăgit că un politician tânăr în loc să susțină planuri de măsuri care să ducă la creșterea nivelului de educație, instruire profesională și respectarea drepturilor omului pentru persoanele din grupurile expuse riscului de excluziune socială, cum sunt cetățenii români de etnie romă, instigă la ură rasială. Aceste mesaje de natură rasială și xenofobă amenință eforturile de incluziune socială a persoanelor din grupurile vulnerabile, de aliniere la standardele europene, depuse de România în ultimii 10 ani”, a concluzionat președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 februarie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...