Actualitate

Asociația Alumni UAB a inscris un proiect în Competiția – Idei din Țara lui Andrei

19972_pozaProiectul are ca scop facilitarea accesului tinerilor la activități de învățare nonformală conectate cu istoria și arheologia prin implicare și stimularea acestora spre creativitate cultural-istorică.

Proiectul își dorește să promoveze în rândul tinerilor o imagine pozitivă asupra meseriei de arheolog și a istoriei folosind metode nonformale (Tur de bicilete în Cetatea Alba Carolina, Tresaure Hunt în Alba Iulia, Ateliere de Arheologie Exeprimentală la Sarmizegetusa).

Proiectul poate fi votat pe adresa: http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-vreau-sa-fiu-arheolog-id-253-cmsid-65

„În cadrul proiectului” voi avea rolul de a coordona echipa de proiect pentru atingerea obiectivelor incluse în. Experiența de Arheolog Specialist dar și ca formator și animator va contribui la aspectele de învățare a tinerilor. La acestea se adaugă și experiența ca manager de proiecte.”, a declarat Cristian Dima – iniţiatorulul proiectului.

Ne dorim ca în viitor atelierele de arheologie expeimentală pentru tinerii să devină o activitate tradițională și să reușim realizarea unor „universități de vară” cu tematică specifică.

Credem că astfel de activități pot fi dezvoltate incluzându-se activități care să asigure sustenabilitate.

Dacă în cadrul acestui proiect am inclus expoziția cu vânzare a artefactelor și realizarea unor broșuri, tot așa se pot crea alte articole pentru a asigura o sustenabilitate.

În tabăra de prelucrare a ceramici se pot realiza mai multe artefacte și un atelier de producere a unor magneți din ceramică cu monumente din Alba Iulia.

Prin parteneriatele cu instituțiile muzeale astfel de artefacte se pot pune în vânzare la „gift-shop-ul” acestora.

Problema identificată este percepția defectuasă a tinerilor în ce privește istoria și arheologia.

Modul ușor neadaptat al educației formale în ce privește predarea istoriei, îl face pe tânăr să nu fie foarte interesat de acest domeniu, iar acest lucru se vede prin numărul redus al tinerilor care se îndreaptă spre acest domeniu.

Principala componetă a comunității albaiuliene e turismul cultural integrat în cetatea Alba Carolina și credem că tinerii care vor avea grijă de acest oraș trebuie să îi cunoască potențialul cultural și istoric.

Alba Iulia mai este și locul unde a existat un dualism urban roman, caz rarisim în Imperiu Roman, existând două orașe în același timp precum și castrul legiunii a XIII-a Geminae, lucruri pe care tinerii trebuie să le cunoască și să le promoveze.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 iunie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...