Actualitate, Evenimente

ASLO 2015 vine cu noutăţi

Începând cu data de 25 mai, iubitorii de fotografie pot răspunde afirmativ provocării lansate de ”Alba sub lumini de Oscar”. Timp de o săptămână, participanții vor avea ocazia de a descoperi și a arăta prin fotografii potenţialul turistic extraordinar al judeţului Alba şi de a-l surprinde în instantanee sau scurtmetraje care în final vor fi premiate. Totodată, vor avea ocazia să ia parte la cursuri teoretice și practice, care vor avea loc la Alba Iulia și Jidvei.

Cei care doresc să participe la concursul de fotografie al festivalului, trebuie să trimită un portofoliu până în 13 mai. În acest an, fotografii vor avea şi două zone noi din Alba Iulia care nu au mai fost fotografiate la nivel profesional, respectiv Parcul Dendrologic şi pista de biciclete de pe Dealul Mamut.

Comparativ cu anul trecut, ediția din acest an a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” a fost îmbunătăţită prin introducerea unei secţiuni de film, atât la partea de workshop-uri, cât şi în cea de concurs. De asemenea evenimentului i-au fost adăugate două elemente de artă vizuală – o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone din Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram.

”Eu am niște scopuri foarte clare în ceea ce privește festivlul: cum să promovezi orașul din punctul meu de vedere, însemnând să aduc niște oameni care într-adevăr au putere sau sunt priviți ca rtiști în lumea asta a fotografiei și a filmului. Pe de altă parte să scoatem în evidență câteva caracteristici ale orașului. Eu am mai fost în Alba de câteva ori, însă sunt absolut surprins”, a declarat Cătălin Rudolf, directorul festivalului, în cadrul unei conferințe de presă.

”Ce se va întâmpla anul acesta sau ce invitați avem anul acesta și trebuie să recunosc că destul de greu am reușit să îi adun, pe partea de fotografie arhitecturală – Marek Czarencki. Acesta va face două lucruri, și anume va fi lector pentru un curs de fotografie de arhitectură, asta însemnând că noi vom avea cinci, șase puncte de interes în Alba Iulia, pentru a merge pe ideea de a face istorie. Al doilea lucru este expoziția pe care o va avea, fotografii făcute de anul trecut”, a menționat Cătălin Rudolf.

DSC_0004Prezent la conferința de presă, Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al orașului Alba Iulia a precizat că ”Eu sunt profan în materie de fotografie și la mine totul se rezumă la automat, dar vă pot spune de înseamnă ASLO pentru Alba Iulia. Clar, dincolo de universalitatea fotografiei și de faptul că o regăsim în absolut orice, Alba Iulia a avut o relație organică cu noțiunea de fotografie și știți foarte bine acest lucru, noi în tot ceea ce am făcut în ultimii ani nu ne-am putut dezlipi sub nicio formă, n-am putut rămâne prinși în nicio capcană, a fost unul din elementele cu care Alba Iulia s-a exprimat și și-a afirmat identitatea ultimilor ani, iar ASLO este practic o completare mai mult decât fericită pentru dorința noastră de expansiune când vine vorba de imagine”.

La fotografia de peisaj – Mihai Moiceanu, fotografia documentară – Cătălin Săvulescu, fotografie low light – Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie – Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba precum Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina sau podgoriile de la Jidvei. Scopul cursurilor este ca în final cursanţii să înveţe cum se face un film documentar cu buget redus.
Vor fi proiecții în fiecare seară a celor cinci zile de festival, în principiu după orele 20:00 când se va lăsa seara.

Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.
„Alba sub lumini de Oscar” aduce în 2015 nume mari din domeniul fotografiei precum Marek Czarnecki care deţine numeroase premii pentru fotografie, iar în 2014 a obţinut Master of Photography cu un cadru tras la Vama Veche la VSLO 2013. O altă prezenţă valoroasă este Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru un documentar realizat cu Disney Channel.

Înscrierile la cursurile practice şi teoretice din cadrul festivalului sunt GRATUITE, iar doritorii pot găsi detalii şi formularele de înscriere accesând linkul http://alba.vslo.ro/.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...