Actualitate, Stiri

Artista populară Maria Deac Poenaru, sărbătorită la 91 de ani de către Consiliul Judeţean Alba

Laz 3Ultima reprezentantă a neamului pictorilor iconari din Laz, Maria Deac Poienaru,împlineşte astăzi, de sărbătoarea Bunei Vestiri, venerabila vârstă de 91 de ani. Păstrând tradiţia ultimilor ani, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a vizitat-o pe pictoriţa din Laz, la aniversarea sa.

Vizibil emoţionată, Maria Deac Poenaru şi-a primit oaspeţii cu aceeaşi bucurie cu care îi aşteaptă în fiecare an. La împlinirea celor 91 de ani, artista populară spune că a trăit o viaţă frumoasă şi că nu regretă nimic din tot ce a făcut. Singurul lucru de care îi pare rău este faptul că nu mai poate munci, din cauza stării de sănătate şi a vârstei. Este în continuare dispusă să îi înveţe pe copiii care îşi doresc să desluşească tainele picturii.

Maria Deac Poienaru este ultima reprezentantă a neamului pictorilor Poienaru din Laz, iconari ce au dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevarată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu anul 1770. Deseori, în lucrările de specialitate, acest curent artistic de pe valea Sebeşului este menţionat drept „Şcoala de la Laz”.De-a lungul timpului, Maria Deac Poienaru a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, ajutând la păstrarea unor tradiţii şi a unor cunoştinţe inestimabile. În locuinţa sa din Laz a încropit un mic muzeu ce cuprinde sute de obiecte de artă, în principal icoane unicat realizate de membrii familiei Poienaru, dar şi obiecte de artă populară.

Binecunoscuta şi apreciata pictoriţă de icoane din judeţul Alba, Maria Deac Poienaru a fost recent inclusă de Ministerul Culturii în programul “Tezaure umane vii – păstrători şi transmiţători ai culturii”. Acest program este o iniţiativă UNESCO privind păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, scopul său fiind acela de a identifica şi promova acele persoane care, făcând dovadă caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Aniversarea Mariei Poienaru are loc astazi, 25 martie începând cu orele 16, la domiciliul din satul Laz al artistei. Ca în fiecare an, la aniversarea artistei din Laz va fi prezent Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, reprezentanţi ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba şi toţi cei care o iubesc şi îi apreciază lucrările.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 martie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...