Actualitate, Stiri

Arlie, prima acvilă observată prin satelit s-a întors în ţară

Arlie este prima acvilă  țipătoare mică echipată cu transmițător satelitar care se întoarce anul acesta din migrație, cu mult mai devreme decât în anii anteriori! În 2014, acvila ajunsese în România pe data de 9 aprilie.

Pasărea a început migrația de primăvară la data de 8 februarie și pentru a ajunge în zona de cuibărit  din Piemontul Făgărașului, a traversat trei continente și 20 de țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.

Arlie a iernat în Namibia, în vestul Africii, aproape de ţărmul Oceanului Atlantic și a parcurs 24 876 km. În data de 31 martie 2015, la ora 13.00 a ajuns în zona de cuibărit din judeţul Braşov cu 10 zile mai devreme decât anul trecut. Până  acum este cea mai timpurie dată  de sosire a acvilelor ţipătoare mici echipate cu transmiţători satelitari!
Pentru a vizualiza călătoria lui Arlie din acest an, vă  invităm să  accesaţi următorul link: http://pomarina.ro/pomarina/index.php.  

Arlie a fost prinsă în vara anului 2013 de o echipă formată din specialiști de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmărită, atât în perioada de migrație, cât și în perioada de cuibărit, ornitologii i‐au montat pe spate un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame.  

În total, 22 de acvile  țipătoare mici au fost echipate cu aceste transmițătoare, din care doar două mai sunt active, respectiv Arlie și Erika. Demersurile au fost realizare în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei  țipătoare mici în România” (detalii despre proiect pe www.pomarina.ro).

Aquila Pomarina este o specie considerată “în declin” pe suprafaţa întregii arii de răspândire și este estimată la 20.000 de perechi la nivel global. România oferă acestor păsări una dintre cele mai importante zone de cuibărit.  

Anul acesta, proiectul LIFE de conservare a acestei specii în România a fost premiat de Comisia Europeană.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 aprilie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...