Actualitate, INSPECTORUL PMAB, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Are Poliția Locală dreptul să dea amenzi de circulație???

În ultimele zile, mai mulți cititori ne-au contactat în scris sau telefonic având aceeași întrebare:”Are sau nu are Poliția Locală dreptul să dea amenzi de circulație???”. Această întrebare a fost adresată din motiv că fiecare dintre cititorii care ne-au contactat a primit amenzi de circulație din partea polițiștilor locali din mai multe orașe din județul Alba.

Pentru a lămuri problema, am luat legătura cu Poliția Locală Alba Iulia și cu IPJ Alba care ne-au transmis că cel mai bine răspunde întrebării noastre Legea Poliției Locale, mai exact legea 155/2010, unde, la articolul 7 sunt trecute atribuțiile Poliției Locale.

Este adevărat că o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din iunie 2017 spune că Poliția Locală poate da amenzi șoferilor care au comis abateri rutiere (parcare, oprire, staționare neregulamentare) doar personal, nu prin poștă. Mai exact, dacă un polițișt local observa o abatere, este obligat să aștepte până la întoarcerea șoferului la mașină pentru a-i întocmi amenda.

Este de asemenea adevărat că, la nivel local, prin hotărâri de consiliu, administrațiile pot stabili o serie de reguli particulare cu privire la desfășurarea circulației rutiere (parcare, oprire, staționare), la ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, la circulația pietonilor, a bicicliștilor sau a vehiculelor cu tracțiune animală, la circulația în zone pietonale, în zonele rezidențiale, în parcuri și locuri de agrement, ș.a.m.d.

În urma acestor argumente, se pare că Poliția Locală are, în cazurile prevăzute de lege sau de hotărâri ale consiliilor locale, dreptul să dea anumite amenzi de circulație, cum au fost menționate în paragraful de mai sus.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 aprilie 2019

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...