Diverse

Anxietatea, o afectiune comuna si cu implicatii grave calitatii vietii

Anxietatea nu este un cuvant care ar trebui sa ne fie foarte strain avand in vedere ca fiecare dintre noi avem prieteni sau rude care au trecut prin „ghearele” acestei afectiuni sau poate chiar o parte dintre noi am avut la un moment dat un astfel de episod, astfel ca sti mult mai bine siretenia acestei afectiuni. Unul dintre aspectele care fac aceasta afectiune atat de urata se datoreaza faptului ca ea se instaleaza in linste, urmand ca mai apoi sa transforme viata pacientului cu pricina intr-un adevarat calvar. Desigur, in anxietate nu vorbim nicidecum despre o durere fizica la niciun nivel, insa toata aceasta durere este simtita la nivel psihic. Anxietatea apare de cele mai multe ori in adolescenta sau la inceputul varstei adulte, insa din nefericire acest lucru nu este o regula, ea putand sa apara si la varste care nu cuprind categoriile mentionate. Studiile de specialitate indica faptul ca incidenta in cazul femeilor este de doua ori mai mare decat in cazul barbatilor.


Vom incepe prin a mentiona faptul ca teama este un mecanism de aparare al organismului, astfel ca intr-o oarecare masura este absolut normal sa ne temem de ceea ce nu cunoastem sau de anumite situatii, insa atunci cand aceasta teama devine una constanta si apare chiar si in situatii nerealiste, putem vorbi despre anxietate. Persoanelor care se confrunta cu stari de anxietate le este foarte greu sa isi controleze aceste stari, astfel ca, calitatea vietii de zi cu zi va scadea considerabil. Cunoasterea anxietatii, a modului in care aceasta se manifesta dar si care sunt cele mai bune solutii de tratament sunt lucruri pe care ar trebui sa le stim fiecare dintre noi avand in vedere ca anxietatea este o afectiune care poate afecta pe oricine, in orice moment.


Controlarea grijilor, un efort urias pentru o persoana cu anxietate.


Daca pentru noi cei care nu ne confruntam cu anxietate de cele mai multe ori reusim sa tinem sub control grijile si lucrurile care ne framanta, pentru o persoana care sufera de anxietate, acest lucru devine unul imposibil avand in vedere ca pana si cele mai banale lucruri sau situatii care nu ne pun in niciun fel de pericol, pot reprezenta niste veritabile generatoare de teama pentru astfel de persoane. In timp ce unele persoane care sufera de anxietate reusesc intr-o oarecare masura sa isi controleze aceasta teama, cele mai multe dintre aceste au nevoie de ajutorul psihiatrului si psihologului.


Anxietatea afecteaza calitatea vietii.


Anxieteta nu este doar o stare care vine si pleaca, dupa care lucrurile devin la normal, astfel ca in marea majoritate a cazurilor, aceasta afecteaza semnificativ calitatea vietii unei persoane. O persoana anxioasa va incerca din rasputeri sa evita toate situatiile pe care ea le considera primejdioase, astfel ca adesea aceste persoane evita contactul social, randamentul la locul de munca poate scadea, odihna este afectata, precum si numeroase alte aspecte din viata de zi cu zi.


Se poate trata anxietatea.


Din fericire, o persoana diagnosticata cu anxietatea nu trebuie sa ajunga in pragul disperarii si cu atat mai putin sa contureze in minte ideea conform careia nu va putea niciodata scapa de aceasta afectiune. Doua dintre cele mai eficiente metode de tratament in acest sens sunt reprezentate de medicamente special concepute in acest sens, dar si de psihoterapia cognitiv-comportamentala. Din acest motiv, este absolut esential sa se apeleze la un medic de specialitate atunci cand simptomele apar.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 aprilie 2020

About Author

Stiri Diverse


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...