Actualitate, Stirea Zilei

Ani grei de închisoare pentru opt persoane ce păcăleau oamenii cu maşini de cusut Singer

Opt inculpaţi, şapte bărbaţi şi o femeie, au fost condamnaţi de Tribunalul Alba la un total de aproape 46 de ani de închisoare pentru înşelăciune prin metoda maşinii de cusut Singer. Activitatea infracţională a grupării a avut loc în cursul anilor 2008 – 2009, iar dosarul a fost trimis în judecată în anul 2012.

Inculpaţii sunt judecaţi pentru aderare şi constituire grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune şi înşelăciune în formă continuată. Cele mai mari pedespe, de câte 10 ani de închisoare, au fost aplicate inculpaţilor Mărginean Ioan Eduard şi Ceară Maria Cristina. Bîrcea Radu şi Negrescu Gabriel Paul au primit fiecare 7 ani de închisoare, iar Cristea Florian Dan şi Iarnă Nicolae au fost condamnaţi la pedepse de 4 ani după gratii.

De asemenea, cetăţeanul italian Vitale Antonio a primit 3 ani cu executare. Cea mai mică condamnare, de 9 luni de închisoare cu executare, a fost primită de Varga Daniel Iosif. Decizia Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel.

Procurorii au reuşit să probeze comiterea unor infracţiuni în dauna a 71 de părţi vătămate, cu un prejudiciu total de 390.115 lei. Membrii grupării publicau anunţuri de mică publicitate în ziare de circulaţie naţională prin care susţineau că sunt reprezentanţii unor firme străine sau române şi sunt interesaţi de achiziţionarea de maşini de cusut vechi, în special marca Singer, oferind în schimb sume foarte mari de bani de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.

Un astfel de anunţ suna în felul următor: „Firmă austriacă colecţionez maşini de cusut de toate gamele. Plata la domiciliu. Oferim seriozitate. 305.000 Euro – 485.000 Euro“. Banii depuşi de majoritatea victimelor erau între 100 de lei şi 1.000 de lei. Au fost, însă, două persoane, o femeie din Braşov şi un bărbat din Cluj Napoca, care au „cotizat“ în conturile „ţeparilor“ cu 13.500 lei, respectiv 14.203 lei. Victimele sunau la numărul de telefon din anunţ şi erau convinse să depună diverse sume de bani în conturi indicate de inculpaţi, motivând că sunt necesare pentru diverse taxe sau pentru un certificat de autentificare al maşinii de cusut.

O femeie din Alexandria, judeţul Teleorman, a depus într-un cont suma de 900 de lei, în două tranşe. „După ce şi-au dat seama că nu mai pot stoarce alţi bani de la victimă i-au spus la telefon că a fost înşelată, că banii ei au fost cheltuiţi pe băutură şi că poate face plângere la poliţie deoarece nu are nimeni ce le face“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. Cei mai mulţi bani au intrat într-un cont deschis pe numele italianului Antonio Vitale, judecat pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Este vorba despre suma de 90.896 de lei, rezultată din 81 de depuneri în perioada august 2008 – februarie 2009. Iarnă Nicolae, zis Sacâzu şi Crisitea Florian mai au condamnări de câte 10 ani de închisoare într-un dosar similar aflat în ultima faza a judecăţii, la Curtea de Apel. În acest dosar sunt 32 de inculpaţi condamnaţi la instanţa de fond la un total de 240 de ani de închisoare. De asemenea, Radu Bîrcea şi Gabriel Paul Negrescu sunt condamnaţi, definitiv, la pedepse cu închisoarea într-un dosar privind înşelăciuni pe internet cu maşini fictive. Negrescu a primit doi ani cu suspendare, iar Bîrcea a fost condamnat la trei ani cu executare.

Miturile promovate de zeci de ani susţin că în aceste maşini de cusut, înainte de Al Doilea Război Mondial, evreii au incriptat codurile unor conturi bancare, ori că maşinile de cusut conţin anumite piese de platină. Prin intermediul unui anunţ în presă, “ţeparii” îşi precizează intenţia de a cumpăra astfel de maşini de cusut. Prima metodă este cea a „certificatului de autentificare” şi presupune ca victima să plătească într-un cont care i se comunică telefonic o sumă de bani care reprezintă eliberarea unui certificat care dovedeşte că maşina este autentică sau plata diferitelor taxe pentru transferul banilor. A doua metodă este cea a maşinii „gemene”.

„Colecţionarul” spune că este interesat de cumpărarea maşinii de cusut, dar există o problemă. El este dispus să ofere zeci sau sute de mii de euro pentru maşina în cauză, dar victima trebuie să cumpere şi maşina care are inscripţionată seria „pereche”. Din întîmplare, „colecţionarul” are numărul de telefon al celui care o vinde. Victima sună şi celălalt vânzător spune că vinde maşina cu câteva mii de euro. Cumpără maşina „geamănă”, dar nu va mai sunată niciodată de „colecţionar”.
sursa: stiripesurse.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...