SEBES ALBA
Actualitate, Stiri

Angajaţi din cadrul AJOFM Alba participă la internship-uri în Spania

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă(AJOFM) Alba, structură a Serviciului Public de Ocupare (SPO) din România,  derulează proiectul „3C – Calitatea Crează Competențe  – Calitatea în formare Crează Competențe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord-Vest“. Beneficiarii demersului sunt salariații structurilor SPO din cele trei regiuni. Concret, 20 de angajaţi iau parte în această săptămână la internship-uri în Spania.

Demersul are la bază un parteneriat cu patru organizații publice și private naționale (AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare,  S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia) și trei transnaționale, din Spania (Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias).

Prin proiectul AJOFM Alba sunt elaborarate și pilotate instrumente moderne de management: manuale, ghiduri, proceduri,  sisteme de evaluare pentru structurile SPO România. O componentă importantă a demersului o reprezintă acțiunile transnaționale, denumite internship, ce au ca scop îmbunătățirea competențelor sociale și profesionale ale salariaților Serviciului Public de Ocupare care furnizează servicii de consiliere/orientare profesională, dezvoltare spirit antreprenorial și stimularea mobilității forței de muncă. Vorbim de acțiuni practice  organizate cu implicarea partenerilor din Spania care au identificat cele mai reprezentative organizații publice și private,  implicate în furnizarea serviciilor de ocupare, care-i vor primi pe participanții din România.

În perioada 18-24 mai 2014 are loc cea de-a cincea acțiune internațională, în Spania. Participă 20 de angajați din Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă Alba, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Caraș Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, de la CNFPPP Râșnov,  CRFPA Brașov, Cluj, Mureș și coordonatorul de la AJOFM Alba. Participanții se vor familiariza, pe parcursul internship-ului cu politicile active și pasive de ocupare a forței de muncă în Spania. În cadrul vizitei la Institutul Asturian al Administrației Publice vor afla cum se identifică nevoile de formare pentru angajații publici, care sunt sistemele de evaluare a competențelor acestora.  Specialiștii din România vor lua contact cu cea mai modernă metodă de învățare la distanță, „Sistemul spaniol de teleformare”. Agenda acțiunii include vizite la Biroul Serviciului Public de Ocupare din El Cato, unde se vor familiariza cu registrul solicitanților de angajare și cu sistemele de consiliere și orientare a șomerilor. Stagiul include și activități de grup pentru dezvoltarea competențelor: calitatea de lider, munca în echipă, comunicare. În urma internship-ului, participanții vor completa „Fișa de culegere de date”, instrument cadru inovator elaborat pentru abordarea unitară a procesului de identificare a bunelor practici și de elaborare a materialelor de învățare pentru specialiștii care nu au făcut deplasarea în Spania. Noutățile vor fi promovate ulterior prin platforma „Comunitatea de bună practică a proiectului”.

Prin punerea în practică a proiectului „3C“ se asigură atât  dezvoltarea profesională a specialiștilor din structurile Serviciului Public de Ocupare (SPO), cât și întărirea capacității manageriale. Demersul contribuie și la acoperirea unui gol care se manifestă în activitatea structurilor SPO, respectiv  elaborarea  și pilotarea unor instrumente moderne de management,  de către experți  recunoscuți la nivel național și european. Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European, prin programul POSDRU.

Distribuie Acum

21 ianuarie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *