Actualitate, Politica

ANDREEA PAUL PNL: În ultimii şase ani au scăzut salariile în educaţie şi sănătate

Andreea Paul: În ultimii 6 ani: minus 14% la salariile din învăţământ, plus 13% în sănătate şi plus 4% în administraţia publică, dar cele din urmă rămân cu peste 60% mai mari decât în cele două domenii cheie pentru calitatea vieţii

Salariile în învăţământ au scăzut în medie cu 14% din februarie 2009 până în februarie 2015, au crescut cu 13% în sănătate şi asistenţă socială, şi cu 4% în administraţia publică. Sunt datele oficiale ale INS, care arată decalajul major, de peste 60% în salariile bugetarilor în favoarea administraţiei, faţă de cele două domenii cheie de care depinde direct calitatea vieţii şi şansa la un nivel de trai mai bun în România: învăţământul şi sănătatea.
E adevărat că îndemnizaţia unui parlamentar român echivalează cu ajutorul social acordat în Germania, dar salariile din învăţământ şi sănătate sunt şi mai grav decalate faţă de mediile europene. Aşadar, salariile trebuie crescute mai întâi în învăţământ şi în sănătate. Politicienii ar trebui să fie ultimii beneficiari de creşteri salariale, după ce reforma administrativ-teritoriala şi a salarizării unitare s-ar fi tradus în îmbunătăţirea calităţii serviciului public. Azi puterea PSD eşuează grav în aceste reforme. Doar promisiunile şi jocurile de imagine ale PSD sub forma ’10 lei pentru votul tău’ înainte de alegeri nu rezolvă problemele structurale care persistă.

Iată de ce noi am aşezat în centrul programului PNL Sănătatea şi Educaţia, sisteme grav afectate care trebuie transformate în mecanisme de creştere şi dezvoltare pe termen lung. În ambele sisteme am inclus în programul nostru revitalizarea profesiei de medic şi a celei de dascăl, inclusiv prin pachete salariale care să reflecte complexitatea şi importanţa profesiei.

Evoluatia salariilor din învăţământ, sănătate şi administraţia publică.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...