Politica

Andreea Paul: Desființarea UEFISCDI de către PSD înseamnă jertfirea a 100 de milioane de euro pentru cercetare pe altarul prieteniilor politice

Desființarea structurii UEFISCDI pentru finanțarea cercetării românești – perfectibilă, e adevărat (doar se confruntă și ea cu presiunea potențial coruptibilă a 100 de milioane de euro) – este o greșeală. PSD ne propune înlocuirea UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) cu mai multe structuri paralele din trecut, în loc să discutăm despre soluții de SIMPLIFICARE a demarării și desfășurării celor mai bune proiecte de cercetare românești, selectate pe criterii europene.
Cum să procedăm retrograd și să restaurăm o structură cu mai multe entități care să complice sistemul și așa încă birocratic?
Prin urmare, tehnic, PNL crede că este aberantă refacerea unui sistem mai arborescent de luare a deciziilor pentru repartizarea banilor de cercetare. În spatele deciziei de desființare a UEFISCDI există orice altceva decât o bună intenție.

a. Poate fi eroarea sau prostia pură a guvernanților, dar ipoteza se elimină atunci când observăm perseverența cu care procesul destructiv continuă, fără a se lua în seamă protestele a nenumărate persoane din domeniul cercetării absolut autorizate în a trage semnalul de alarmă către Guvern.

b. Nu cumva este vorba, așa cum spun acești oameni autorizați de experiența proprie și de lipsa implicării politice, din nou, despre aceeași poveste care golește accelerat băncile Parlamentului și cabinetele ministeriale? Nu cumva este vorba de bani? Despre cei 100 de milioane de euro care trebuie să fie jertfiți, după cutuma locului, pe altarul prieteniilor politice?

Așadar, ridicăm două întrebări:
1. Dorește PSD să dea banii pentru cercetare cui trebuie, nu cui merită?
2. Dorește PSD să se dea 100 de milioane de euro pentru proiecte precum – „Analiza contribuției folosirii culorii roșii la creșterea producției de lapte”, „Propunere de restructurare a unui grup politic de persoane fără a-i schimba membrii” sau „Teză de doctorat despre obținerea tezelor de doctorat fără obținerea tezei de doctorat”?

Haideți să oprim proiectul de desființare a UEFISCDI până nu ne facem de rușine și mai mult.
Andreea PAUL
Prim-vicepreședinte PNL

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...