Politica

Andreea Paul: “10 croşee de stânga aplicate de USL economiei româneşti”

foto: pesurse.ro
foto: pesurse.ro

În 16 luni de zile, domnul premier Victor Ponta ne-a arătat ce înseamnă guvernul condus de el: incompetenţă în formă agravată, performanţă zero, clientelă politică recompensată cu locuri de muncă în organismele guvernamentale, lipsă de transparenţă a instituţiilor publice, economie sugrumată. USL persistă în a se juca inconştient cu economia românească. Vă este chiar atât de indiferentă soarta românilor?

USL a dat 10 croşee de stânga economiei româneşti şi bunăstării românilor:

1. USL a promis ‘un milion de locuri de muncă’, dar în realitate şomajul a crescut. Numărul şomerilor a crescut cu 38.000 persoane în luna iulie a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, ajungând la 739.000 persoane, calculat conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Rata şomajului a ajuns la 7,5%, identică cu cel mai ridicat nivel al şomajului din timpul celei mai dure crize economice (din martie 2010).

Numărul şomerilor înregistraţi a crescut şi el cu 8,8%, adică cu aproximativ 38.000 persoane, în luna iulie 2013, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2012 şi se ridică la 466.932 persoane, conform anchetelor realizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă (ANOFM).

2. Inflaţia este o luptă pierdută de USL, care îi costă usturător pe români. Rata anuală a inflaţiei a fost de 4,4% în luna iulie, a doua cea mai mare din UE. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,9%, cele nealimentare cu 5,5%, iar serviciile cu 3% în luna iulie 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Vă reamintesc că în luna aprilie 2012 (ultima luna de guvernare a PDL) inflaţia anuală era de două ori şi jumătate mai mică, de 1,8%.

Preţul carburanţilor a crescut în România sub guvernarea USL, în timp ce în UE a scăzut. Benzina s-a scumpit cu peste 6% şi motorina cu aproape 1% de când este USL la guvernare, iar în UE preţurile au scăzut cu 3-4%.

3. Creşterea economică nu se resimte în puterea de cumpărare a românilor. Degeaba au fost reîntregite salariile bugetarilor şi au fost crescute salariul minim şi pensia, dacă preţurile s-au majorat şi ele foarte mult. Degeaba se anunţă creştere economică de 1,8% în primul semestru al acestui an dacă consumul românilor şi investiţiile scad. În luna iulie a acestui an, doar anul agricol extrem de bun a dus la o diminuare a ratei inflaţiei. Aşa se face că, pe fondul acestei ieftiniri temporare a alimentelor, puterea de cumpărare a românilor a crescut uşor, cu 0,7% (creşterea cu 5,1% a salariului mediu net a depăşit rata inflaţiei de 4,4% în luna iulie a acestui an). În schimb, creşterea pensiei cu 4,4% a fost complet anulată de scumpirea preţurilor de consum cu acelaşi procent. Vă reamintesc că luna precedentă, când încă nu se vedeau roadele anului agricol bun, puterea de cumpărare a unui salariat scăzuse cu 1,8%, iar cea a unui pensionar cu 1%.

4. Consumul românilor s-a diminuat. România a înregistrat a opta cea mai slabă evoluţie anuală a cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul din UE în luna iulie a acestui an faţă de aceeaşi lună a anului precedent, cu o scădere de 0,2%. În plus, resursele de energie primară au scăzut cu 12,4%, iar cele de energie electrică cu 7,2% în primele şapte luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012.

Ceva de mirat? Era şi normal după ce USL a introdus sau majorat nu mai puţin de 28 de taxe şi impozite în doar 16 luni de guvernare. Nu a scăpat nimeni neimpozitat, nici micul fermier, nici micul antreprenor, nici românul de rând. Reamintesc USL că taxarea este cea mai perversă formă de tăiere a salariilor şi pensiilor tuturor românilor.

5. 1 din 5 români îndatoraţi la bancă au întârzieri mari la plata ratelor. Creditele neperformante, adică întârzierile mai mari de 90 de zile la plata creditelor, au ajuns la o pondere de 20,9% în total credite şi dobânzi în luna iulie 2013, în creştere cu 4,6 puncte procentuale faţă de luna aprilie 2012.

6. Românii construiesc mai puţin. Lucrările de construcţii au scăzut cu 2,2% în primele şapte luni al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2012, ca urmare a diminuării cu aproape 12% a volumului lucrărilor de construcţii noi. În luna aprilie 2012 (ultima lună de guvernare a PDL) construcţiile erau în plin avânt, înregistrând o creştere de 27% faţă de luna precedentă şi de 23% faţă de luna aprilie 2011.

7. Deficit înregistrat de administraţiile locale în anul 2012 pentru prima dată în ultimii ani. În anul 2012, administraţiile locale au înregistrat pentru prima dată în ultimii ani deficit bugetar, de peste 200 milioane de euro, adică în jur de 1 miliard de lei. Deficitul înregistrat în anul 2012 se datorează în principal creşterii cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 1,15 miliarde lei, a cheltuielilor de personal cu 650 milioane de lei şi a cheltuielilor cu asistenţa socială cu 70 milioane lei.

8. Execuţia bugetară este un permanent semnal de alarmă al ineficienţei cu care USL gestionează bugetul statului. Cheltuielile cu investiţiile au scăzut cu 14,4% şi cheltuielile de personal au crescut cu 16,4% în primele şapte luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Un buget care pune accent pe cheltuielile aparatului birocratic în detrimentul investiţiilor nu duce la creştere economică sustenabilă pe termen lung.

Sumele primite de la UE au scăzut şi ele cu 0,6%, în condiţiile în care USL anunţase că se bazează pe o creştere considerabilă a acestor venituri bugetare în anul 2013 pentru a putea face faţă cheltuielilor şi a putea menţine sub control deficitul bugetar.

9. Companiile de stat sunt puse pe butuci. Promisiunea salvării a adus pierderi şi disperare în patru mari companii de stat: Oltchim, Hidroelectrica, CFR Marfă şi CFR Călători. La Oltchim şi CFR Marfă s-au înregistrat pierderi duble, respectiv cvadruple în anul 2012 faţă de anul precedent. La Hidroelectrica şi CFR Călători profiturile înregistrate în anul 2011 s-au transformat în pierderi. Această situaţie dezastruoasă a celor patru mari companii de stat a dus la disponibilizarea a câte aproximativ 1.000 de oameni de la Oltchim şi Hidroelectrica. La CFR Călători şi CFR Marfă s-au anunţat alte 4.500 de disponibilizări noi.

10. Investitorii străini ne evită. Investiţiile străine directe (ISD) au scăzut cu aproape 20% şi au ajuns la 666 mil. euro în primul semestru al acestui an. Diferenţa faţă de cele 10 miliarde euro promise de Ponta e uriaşă. Acest guvern este total decuplat de la realitatea economică.

Cel mai mare regres este însă cel de-al XI-lea. Nu este încurajată munca şi dezvoltarea, ci mâna întinsă, arbitrariul, consumul iraţional al resurselor naţionale şi taxele cu care sancţionează proprietatea şi iniţiativa.

Andreea Paul – Deputat de Ţara Oaşului, Satu Mare

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 septembrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...