Actualitate

Ancheta Romania Curata. Cum a reușit Schweighofer să fenteze România și furnizorii de lemn cu 130 de milioane euro cu ajutorul „Clupei rotative”

130 de milioane de euro este suma cu care Holzindustrie Schweighofer a a lăsat de păgubași statul român și furnizorii de lemn autohton, din 2003 și până în prezent, prin folosirea tehnologiei de măsurare a volumului lemnului, denumită ”clupa rotativă”, se arată într-un raport al Asociației Neuer Weg, dat publicității ieri, citat de platforma online Romania Curata.

Conform raportului, clupa rotativă, cunoscută și sub numele de ”Metoda Austriacă”, măsoară un volum de lemn cu aproximativ 10,2% mai mic decât în realitate. Această metodă, lansată în Austria, este interzisă să se folosească în Germania în contractele cu furnizorii. Raportul mai arată că furnizorilor de lemn le-au fost create daune și printr-o serie de alte metode.

”Din 2003 şi până în prezent, firma s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl., cu sediul în Sebeş, jud. Alba, aparţinând lui Gerald Schweighofer, om de afaceri din Austria, utilizează în cel puţin două dintre cele trei fabrici de debitare şi prelucrare a lemnului din localităţile Sebeş/AB, Rădăuţi/SV (probabil şi Reci/CV) echipamente electronice de măsurare a lemnului rotund ce funcţionează după principiul clupei rotative.”, se arată într-un sumarul raportului citat de Romania Curata.

În esență, clupa rotativă (în germană “Rotierende Kluppe”) e un sistem cu LASER care măsoară cea mai mică pereche de diametre într-un interval de măsurare la mijlocul buşteanului, după care aceste valori se rotunjesc “în minus”, de două ori, înainte de calcularea volumului (fictiv) al buşteanului – cu cca. 10,2% mai mic decât volumul real. Metoda de măsurare a fost creată şi omologată în Austria (de unde şi numele de “metoda austriacă”) unde se acceptă şi la facturarea lemnului recepţionat. În Germania nu este agreată pentru tranzacţiile comerciale. În România, Schweighofer se foloseşte de această metodă de măsurare pentru facturarea livrărilor de lemn rotund.

”După cum reiese din documente ale Biroului Roman de Metrologie Legală (BRML), firma HS a comunicat acestei autorităţi în mod repetat informaţii trunchiate, manipulatorii şi neadevăruri, inducând-o, în mod sistematic, în eroare cu privire la modul de funcţionare “viciat” al echipamentelor sale electronice de măsurare a lemnului rotund.

În România, clupa rotativă nu a fost supusă niciodată unei proceduri complete de înregistrare şi de verificare metrologică. Până în prezent, această problemă nu a fost cunoscută publicului general şi nici autorităţile nu i-au acordat atenţie – din lipsă de informare şi/sau poate chiar din complicitate.

Echipamentele de măsurare ale HS de la fabrica Reci/CV au fost date în folosinţă în mod ilegal, odată cu punerea în funcţiune a întregii fabrici (şi ea ilegală), fără să se fi cerut şi obţinut de la BRML o aprobare de model şi verificarea metrologică iniţială. Astfel, firma a încălcat Legea nr. 178/2003 privind activitatea de metrologie legală. Totuşi, BRML a omis să constate la Reci, în mod oficial, funcţionarea ilegală a acestor echipamente de măsurat.

Plecând de la aceste constatări (şi potenţiale fapte penale), recomandăm investigarea, din partea autorităţilor, a activităţii de măsurare a HS, începând cu 2003 şi până în prezent, cât şi reconsiderarea legalităţii şi oportunităţii existenţei firmei s.c. Holzindustrie Schweighofer srl. pe teritoriul României.

Raportul complet pe tema clupei rotative folosite de HS în România poate fi citit și descărcat în format pdf de aici (click).

Raportul este precedat de sumare în limba germană, româna, engleză şi conţine două anexe: Anexa I: Transcrierea înregistrării audio a discuţiei purtată de autor, în cadrul unei audienţe, cu reprezentanţi ai BRML, în 29. 06. 2015. Pe parcursul discuţiei (de aprox. 58 min.) reprezentanţii BRML şi-au exprimat – după anumite ezitări – dubiile faţă de legalitatea funcţionarii măsurătorii cu clupa rotativă. Număr pagini: 9. Anexa II: Dosarul complet al documentelor deţinute de BRML (conform propriilor declaraţii) cu privire la înregistrarea şi verificarea metrologică a echipamentelor electronice de măsurare a lemnului rotund a firmei HS. Documentele sunt numerotate de mână şi parţial comentate în limba germană.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 iulie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...