Actualitate, Politica

Alina Gorghiu: Guvernarea PSD înseamnă pentru România risipă, pagubă și abuz

Guvernarea PSD înseamnă pentru România risipă, pagubă și abuz. Fie că este vorba despre modul discreționar în care Prim-ministrul folosește banii publici sau de contractele pe care statul român le atribuie, PSD rămâne partidul care nu dă doi bani pe bugetul României.

PNL cere înființarea a două comisii de anchetă parlamentară, care să cerceteze risipa pe care PSD o face marcă înregistrată a actualei guvernării. Vrem să ne lămurim dacă este vorba de prostie sau hoție. În ambele cazuri, este necesară o anchetă parlamentară care să ofere răspunsuri contribuabililor.

Cu doar câteva zile în urmă, odată cu publicarea Raportului Curții de Conturi, s-au făcut publice gravele nereguli în ceea ce privește modul de cheltuire a banului public când vine vorba de Fondul de rezervă al Guvernului.

Raportul Curții de Conturi arată clar că Guvernul Ponta nu a respectat Legea finanţelor publice locale, iar sume importante din fondul de rezervă au fost alocate fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii.

În anul 2013, fondul a fost majorat de 5 ori prin intermediul celor două rectificări bugetare, iar în 2014 acesta a crescut de 10 ori, ajungând să însumeze aproximativ 1,9 miliarde de lei. În anul recent încheiat, aproape 1 miliard de lei din acest fond au mers exclusiv către autoritățile locale, doar în campania electorală Victor Ponta împărțind pe criterii politice 357 de milioane de lei pentru primării și consilii județene.

În fața unei situații atât de grave, Partidul Național Liberal a decis inițierea demersurilor pentru constituirea unei comisii de anchetă a Camerei Deputaților cu privire la modul în care Victor Ponta a gestionat Fondul de rezervă al Guvernului, în ultimii 2 ani, mai ales că 2014 a fost un an electoral, supus presiunilor baronilor PSD. Ținând cont că Raportul Curții de Conturi este public, iar concluziile lui privind neregulile semnalate sunt clare, ne așteptăm ca deputați din toate grupurile parlamentare să semneze pentru înființarea acestei comisii de anchetă.

Cheltuirea banului public fără a avea drept prioritate interesul României este, din păcate, nota definitorie a Guvernului Ponta. Cazul autostrăzii Brașov-Comarnic este un alt exemplu de împletire a incompetenței, corupției și risipei în privința unui proiect care este extrem de important pentru infrastructura din țara noastră.

Drept urmare, Partidul Național Liberal începe demersurile pentru înființarea, la Senat, a unei comisii de anchetă parlamentară privind cazul autostrăzii Braşov – Comarnic. Avem două motive importante pentru care facem această solicitare. Primul motiv este incapacitatea guvernamentală dovedită în legătură cu acest proiect, în care decizia a fost din nou amânată, deși premierul Ponta însuși dăduse termen pentru o decizie până în 15 februarie. Al doilea motiv este costul uriaș preconizat pentru construcția și operarea acestei autostrăzi. Conform datelor Ministerului Transporturilor, pentru 53 de kilometri de autostradă se prevede un cost total de construcție și operare de circa 8,5 miliarde euro pe o perioadă de 30 de ani.

Fondurile publice și infrastructura națională nu pot fi terenul de joacă sau poligonul de interes politic al PSD și al niciunui partid. Acest proiect începe prost și se poate sfârși și mai prost, existând riscul ca România să nu construiască această autostradă și totuși să plătească diverse despăgubiri.

În urmă cu 2 ani, Victor Ponta promitea că, dacă autostrada nu este gata până în 2016, nu va mai candida la viitoarele alegeri parlamentare. Nu ne așteptăm ca premierul să se țină de cuvânt, însă este clar că nu interesul public este cel avut în vedere de către acesta. Din acest motiv, PNL îl cheamă în fața Parlamentului, pentru a explica modul în care Guvernul său gestionează banii românilor.

Alina Gorghiu,
Copreședinte PNL

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 februarie 2015

About Author

Cititorul


ONE COMMENT ON THIS POST To “Alina Gorghiu: Guvernarea PSD înseamnă pentru România risipă, pagubă și abuz”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...