Actualitate, Cultura, Stirea Zilei

Albaiulienii nu doresc construirea Monumentului Unirii

Povestea unui monument al Unirii la Alba Iulia este o poveste veche de peste 20 de ani. Anii au trecut, s-au făcut proiecte şi atât. Probabil trecerea anilor i-a făcut pe albaiulieni să nu-şi mai dorească construirea unui monument al Unirii în oraşul lor. Cel puţin aşa arată rezultatele unui barometru al comunităţii locale.

Doar 19% cetăţenii municipiului doresc construirea Monumentului Unirii, mai ales că până acum investiţia s-a rezumat la discuţii. În schimb, 80% dintre respondenți au afirmat că preferă ca administraţia locală să pună în valoare şi să reabiliteze Sala Unirii şi Catedrala Reîntregirii, care sunt deja simboluri ale Marii Uniri de la 1918. Studiul al fost realizat de Universitatea „1 Decembrie 1918″ chiar la cererea Primăriei Alba Iulia, care a plătit pentru el 320.000 de lei de la bugetul local pentru a afla opiniile cetăţenilor.

Totuşi recent Senatorii au aprobat recent, cu 107 voturi „pentru”, două „împotrivă” și nouă abțineri, alocarea sumei 15.388.700 lei, în tranşe egale, în perioada 2015-2018, pentru construirea monumentului Marii Uniri, la Alba Iulia. Acest monument este o cruce de piatră înaltă de 22 de metri, ce ar urma să fie plasată în Parcul Unirii şi să fie finalizată în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România. Deocamdată, Comisia de buget din Senat a dat aviz negativ, pe motiv că nu au fost îndeplinite procedurile administrative prealabile construirii monumentului şi că nu există un proiect avizat de Ministerul Culturii. Însă decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

Monumentul Marii Uniri este un proiect de care se discută la Alba Iulia de încă din anii ‘90. În 1993 s-a organizat un concurs de proiecte câştigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008, câştigătorul fiind acelaşi.

Mihai Buculei propune construirea unei cruci cu înălțimea de 22 de metri în Parcul Unirii, între fântâna arteziană și Catedrala Reîntregirii Neamului. În 2013, monumentul a fost prezentat de către arhitecții Stelian Fleschin și Călin Hedviga, secretarul de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu și prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, toți susținând atunci că au fost obținute toate avizele de la Ministerul Culturii, necesare începerii construcției.

Grupul de inițiativă care susținea realizarea monumentului estimase la vremea respectivă că acesta ar costa 3-4 milioane de lei.

sursa: www.diasporatv.eu

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

19 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...