Actualitate, Evenimente, Sport, Stiri

Albaiulianul Mihnea Costachi a câştigat prima ediţie a festivalului Open Şah Alba

La Alba Iulia s-a încheiat duminică, 24 august 2014, prima ediţie a Festivalul Open Şah Alba, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Şah Alba în memoria maestrului Mihail Breaz.

După ce participanţii s-au întrecut în zece turnee de calificare, cei mai buni 80 dintre aceştia şi-au disputat în ultima zi a festivalului premiile în finala de seniori, în care au luat startul 32 de jucători, şi în 6 finale secundare, grupând cei mai bine 8 clasaţi la secţiunile veterani, feminin, copii sub 8 ani, copii sub 10 ani, copii sub 12 ani şi campionii locali din localităţile gazdă ale etapelor de calificare. S-a jucat în sistem eliminatoriu, în fiecare meci adversarii jucând cate 2 partide de şah rapid. În cazul în care scorul a fost egal 1-1, s-a jucat o a treia partidă de departajare, în ritm de blitz, cu albul având 6 minute de gândire, iar negrul doar 5 minute, însă în caz de remiză era declarat învingător jucătorul care a avut negrele în partida suplimentară de departajare.

În finala de copii sub 8 ani, Radu Ţâmpea (Alba Iulia) campionul naţional en-titre la şah rapid la această categorie de vârstă, s-a impus fără probleme după ce a câştigat cu acelaşi scor 2-0 în semifinale şi apoi în finală împotriva clujenilor Raul Ferenţiu, respectiv Dragoş Boeru. Ianis Tarciuc a pierdut în finala mică în faţa lui Raul Ferenţiu a scorul 1,5-0,5, clujeanul obţinând medalia de bronz.

La categoria copii sub 10 ani, învingătorul Ilie Arion (Cugir) a câştigat toate meciurile, devansându-i în clasamentul final pe Aurel-Emanuel Tutelea (Sibiu), Andrei Călinici (Cugir) şi Rareş Ardelean (Sebeş). Juniorul cugirean a jucat foarte bine pe durata întregului festival, obţinând locul 1 la categoria sa de vârstă nu doar în finală, ci şi în toate cele 5 etape de calificare la care a participat, obţinând în total premii de 450 lei.

Favorita categoriei copii sub 12 ani, Nicoleta Băcanu (Sibiu), şi-a confirmat statutul şi s-a impus în în finală împotriva lui Vlad Domşa (Teiuş). În meciul pentru medalia de bronz, Daniel Armenciu (Teiuş) s-a impus în prelungiri în meciul împotriva Mădălinei Lupu (Cugir).

Revenit în competiţii după o lungă absenţă datorată concentrării asupra studiilor şi carierei profesionale, Răzvan Teodorescu (Alba Iulia), fost component al loturilor naţionale de juniori în deceniul trecut, in prezent activând în cadrul unui cunoscut birou notarial albaiulian, s-a impus cu 1,5-0,5 în finala campionilor locali împotriva lui Raul Rusu (Baia de Arieş). În finala mică, Cornel Vasilca (Sebeş) a câştigat cu 2-0 meciul cu primul albaiulian clasat în turneul de calificare destinat veteranilor şi amatorilor, Samoil Dan.

La fete, în finala mare Maria Ileană (Alba Iulia) a câştigat 2-1 cu Iulia Vlad (Aiud), în timp ce Bianca Tincu (Sebeş) a obţinut medalia de bronz după ce s-a impus cu acelaşi scor împotriva Cameliei Gozner (Sibiu).

În finala veteranilor s-a impus Mircea Cepoiu (Alba Iulia), care s-a desprins în prelungiri de candidatul de maestru Ioan Zaharie (Cugir). Ambii finalişti sunt jucători foarte experimentaţi, fiind vreme de multe decenii în topul celor mai buni jucători din judeţul Alba. În finala mică, Sabin Borşia (Teiuş) s-a impus cu 1,5-0,5 împotriva lui Emanuil Pop (Aiud) şi a obţinut medalia de bronz.
Mihnea Costachi a câştigat finala contra prietenului său Adrian Sechereş

Cea mai aşteptată finală a fost desigur cea a seniorilor, pe tabloul căreia s-au aflat 32 de jucători.

În primul tur favoriţii principali la câştigarea turneului s-au impus în general, singurele suprize fiind eliminările în prelungiri ale maestrului FIDE Dorin Şerdean (Alba Iulia) şi profesorului Vasile Lupu (Cugir) în meciurile cu Slavko Jovanovic (Serbia), respectiv Mihai Lascu (Teiuş). La un pas să furnizeze o mare supriză a fost Adrian Contor (Alba Iulia), intrat din postura de rezervă pe tabloul principal, care a obţinut o poziţie câştigată împotriva favoritului principal Mihnea Costachi (Alba Iulia), dar a depăşit timpul de gândire, pierzând prima partidă şi apoi meciul cu 0-2.

În cel mai echilibrat meci al sferturilor de finală Tiberiu Bardi a trecut cu 1,5-0,5 de Ionel Miron, în timp ce meciurile Mihnea Costachi – Nicolae Şandru, Mihai Vîlceanu – Petar Rankov şi Adrian Sechereş – Ovidiu Lupu s-au încheiat toate cu scorul de 2-0.

Semifinalele au programat meciurile Mihnea Costachi – Tiberiu Bardi şi Adrian Sechereş – Mihai Vîlceanu. Deşi au încercat să opună o rezistenţă cât mai mare mai tinerilor lor adversari, experimentaţii candidaţi de maeştri Tiberiu Bardi şi Mihai Vîlceanu nu au putut obţine nici măcar o remiză – ambii pierzând cu 0-2, astfel că finala mare i-a adus faţă în faţă pe favoriţii publicului local Mihnea Costachi (14 ani) şi Adrian Sechereş (16 ani), ambii foşti elevi ai regretatului maestru Mihail Breaz, în memoria căruia a fost organizat Festivalul Open Şah Alba 2014.

Prima partidă a finalei de seniori dintre Mihnea Costachi (născut la 23 martie 2000) şi Adrian Sechereş (născut la 31 ianurie 1998) s-a încheiat cu remiză, după o dispută foarte echilibrată în care niciunul dintre cei doi prieteni foarte buni, dar adversari în faţa tablei de şah, nedorind să îşi assume riscuri prea mari. În partida a doua, deşi a avut piesele negre, Mihnea Costachi (Alba Iulia) a preluat iniţiativa la trecerea din deschidere în jocul de mijloc, a obţinut treptat avantaj material decisiv, ceea ce l-a determinat pe adresarul său Adrian Sechereş (Teiuş) să se recunoască învins. A fost al patrulea turneu câştigat de Mihnea Costachi în ultimele 8 zile, dar probabil cel mai important din punct de vedere sentimental, deoarece victoria a fost obţinută în faţa publicului albaiulian şi într-un turneu organizat în memoria celui care i-a îndrumat primii paşi în cariera şahistă. Victoria în finala de seniori a Festivalului Open Şah Alba 2014 i-a adus lui Mihnea un premiu de 500 lei, urcând la aproape 4000 lei totalul premiilor câştigate de juniorul albaiulian în luna august. Ocupantul locului secund, Adrian Sechereş, a fost premiat cu 350 lei, iar Tiberiu Bardi, învingător cu 2-1 în finala mică contra lui Mihai Vîlceanu, a fost recompensat cu 250 lei.
Open Şah Alba, un festival sportiv dedicat profesorului Mihail Breaz

Totalul premiilor oferite de Consiliul Judeţean Alba a fost de 15.000 lei, dintre care 8.000 lei în turneele de calificare şi 7.000 lei participanţilor din cele 7 finale de duminică, 24 august.

Prezentă la festivitatea de premiere a finalelor, Mihaela Boboş, fiica maestrului Mihai Breaz, le-a mulţumit tuturor participanţilor pentru participarea la competiţia organizată în memoria tatălui său şi le-a înmânat medaliile şi cupele primilor clasaţi în finale.

Finalele Festivalului Open Şah Alba 2014 au fost arbitrate de Marius Ceteraş (Alba Iulia) şi Mihai Partenie (Giarmata Vii, judeţul Timiş).

La buna desfăşurare a festivalului, alături de organizatorii principali Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba, şi-au mai adus contribuţia Muzeul Unirii din Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, SC Apulum SA, Editura Unirea Press, SC Ceziana Star SRL Baia de Arieş, SC Iomir SRL Teiuş, SC Eurodinamic SRL Teiuş, Complexul Paradisul Apusenillor din Baia de Arieş, Hotelul Tulnicul din Cîmpeni, Pensiunea Melinda din Aiud, Terasa Opera din Blaj, primăriile şi consiliile locale din Cîmpeni, Avram Iancu, Cugir, Teiuş şi Sebeş, precum şi parinţii multora dintre copiii participanţi la festival, care au dat o mână de ajutor organizatorilor ori de câte ori a fost nevoie.

Informaţii suplimentare despre festival pe site-ul www.sahalba.ro .

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 august 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...