Actualitate, Stirea Zilei

ALBA:Incendiile de vegetaţie au dat de cap pompierilor a doua zi de Paşti

A doua zi de Paşti nu a fost una liniştită pentru pompierii din Alba, cauza principală fiind incendiile de vegetaţie. Aceştia au intervenit luni la stingerea a trei incendii de vegetaţie în judeţ
Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit luni, la ora 12.12, în zona Deal, com. Galda de Jos, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de îngrășământ. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de stins incendii. Ca urmare a acestui eveniment, au ars aproximativ 10 tone de îngrășământ natural și au fost protejate alte 90 de tone de îngrășământ.

Pichetul de pompieri Cîmpeni a intervenit ieri, la ora 14.50, pe raza loc. Gîrde, com. Bistra, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, lăstăriș, mărăcinș și litieră ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 2 ha. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii.

Tot ieri, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit, la ora 14.52, pe raza loc. Brădești – Cheia, com. Rîmeț, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, lăstăriș și doborâturi ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 20 ha. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii și mijloace de primă intervenție.

ISU Alba reaminteşte cetățenilor regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale:

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie
-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului
Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cu valori cuprinse între 1000 – 2500 lei.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...