Actualitate

În Alba se poate schia doar pe o pârtie de la domeniul schiabil Şureanu

Deşi ne aflăm în luna decembrie iar sezonul de schi ar trebui să fie în toi din cauza temperaturilor destul de ridicate pentru această perioadă în Alba nu se poate schia, în condiţii acceptabile, decât pe o pârtie de la domeniul schiabil Şureanu.

STAREA ACTUALĂ A PÂRTIILOR DE SCHI ÎN ALBA

– pentru perioada 19 – 21 decembrie 2014 –

• Domeniul Schiabil Şureanu
 Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
 Lungime: 11 km
 Altitudine maximă: 2.010 m
 Tunuri de zăpadă: nu
 Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
 Nocturnă: nu
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: Cosmote
 Informații despre pârtii: 0258 738 121; 0258 738 102

Evaluare generală: din păcate, la Șureanu stratul de zăpadă e tot mai subțire și doar pe pârtia C_3 se poate schia în condiții cât de cât acceptabile. Dacă nu va ninge, e posibil ca nici teleschiul care deservește această pârtie să nu funcționeze. Totuși, sunt așteptate ninsori slabe în weekend și, deci, probabil sezonul să va îmbunătăți. Urmăriți în actualizările de pe www.schisureanu.ro. O noutate importantă, la Șureanu, e amplasarea a trei camere web pe pârtii, care vă permit evaluarea în timp real a zăpezii. De asemenea, nu luați ca reper știrile recente, referitoare la zăpezile de 1,5 m pe Transalpina; nu sunt relevante pentru Domeniul Schiabil Șureanu.
Fotografiile au fost realizate săptămâna trecută, în 13 decembrie 2014, așadar pot fi parțial relevante pentru starea actuală a pârtiilor.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și practicabil de către orice tip de mașină. E posibil ca montarea lanțurilor să fie necesară. Păstrați atenția sporită în special în porțiunile înguste de drum!
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: având în vedere stratul tot mai subțire de zăpadă (maxim 15 cm), pârtiile (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_4, S_1, S_2) încă sunt nefuncționale. Doar C_3 oferă condiții cât de cât acceptabile de schi (vezi foto). Nu este imposibil să schiați, dar e posibil ca instalațiile să nu fie pornite în weekend. Urmăriți zilnic site-ul www.schisureanu.ro pentru eventuale actualizări.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu vor fi ninsori slabe în weekend (în special Duminică). Cerul va fi noros iar temperaturile vor fi cuprinse între -6 și 3 grade Celsius.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

• Arieşeni (Vârtop și Nucet)
 Pârtii: 3 (Vârtop 1 și Vârtop 2 în județul Alba; Piatra Grăitoare în județul Bihor)
 Lungime: 3 km
 Altitudine maximă: 1.400 m
 Tunuri de zăpadă: da
 Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
 Nocturnă: da
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: toate rețelele
 Informații despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: la Arieșeni, zăpada aproape a dispărut de pe pârtii, lucru care se poate vedea cu ușurință pe webcam. Deocamdată este imposibil să schiați, dar o veste bună ar fi ninsorile ceva mai accentuate decât la Șureanu, care se anunță pentru acest weekend. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă este insuficient pentru practicarea oricărui sport de iarnă la Arieșeni iar instalațiile vor fi oprite. Dacă nu va ninge suficient de mult, situația nu se va schimba. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni vor fi ninsori în weekend (în special sâmbătă și Duminică). Cerul va fi înnorat iar temperaturile se vor încadra între -4 și 2 grade Celsius.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...