Actualitate, Evenimente, Stiri

ALBA: Rata şomajului continuă să scadă. A ajuns la 5,87% în luna mai

Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, se află în continuă scădere.  Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, a finele lunii mai, rata şomajului a fost de 5,87%, faţă de 7,4% cât s-a înregistrat la sfârşitul lunii aprilie.

La sfârşitul lunii mai 2014, un număr total 10.460 de persoane figurau în evidenţele AJOFM Alba dintre care 4.403 femei. Din cele 10.460 persoane înregistrate 3.449 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 7.011 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înscrise în evidenţele agenţiei fără a beneficia de drepturi băneşti.

Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna mai 2014 a fost de 932. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 548 persoane, din care 303 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 245 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată.

Pe parcursul lunii trecute, un număr de 1.489 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională. Serviciile de consiliere şi orientare profesională au avut ca rezultat  încadrarea în muncă a 93 persoane din Alba.

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 21 absolvenţi, din care 12 prin subvenţionarea locului de muncă. Din cei 21 absolvenţi încadraţi, 6 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

În luna mai 2014 au beneficiat de aceste stimulente financiare 3 persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului – aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data instalãrii si 2 persoane s-au încadrat într-o localitate la o distanta mai mare de 50 de km fata de domiciliul stabil (aceste persoane au primit o prima de instalare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinţă).

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 53 şomeri, din care 26 sunt femei.

Şomajul în rândul persoane cu vârsta de peste 45 de ani constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna mai 2014 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 264 şomeri din care 44 cu subvenţionarea locului de muncă.

În cadrul AJOFM Alba funcţionează compartimentul EURES. Consilierul EURES specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Din activitatea desfaşurată a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.

Referitor la activitatea AJOFM Alba menţionăm faptul ca în luna mai 2014, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 14 de persoane, din care 5 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de electrician, operator CNC, şofer, jurist, inginer agronom, economist, agricultor. Datorită faptului ca majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. În luna mai 2014, 2 persoane au comunicat despre obţinerea unui loc de muncă în străinătate, în Olanda ca şi muncitor în agricultură.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 iunie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...