Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

ALBA: Rata şomajului a scăzut în aprilie la 7,4%

informatiiRata şomajului la nivelul judeţului Alba a scăzut continuu în ultimele trei luni. Astfel, la sfârşitul lunii aprilie, se înregistra o rată a şomajului de 7,4%, faţă de 9,3%, cât s-a înregistrat în martie, potrivit unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

La sfârşitul lunii aprilie 2014, un număr total 13.187 de persoane figurau în evidenţele  AJOFM Alba dintre care 5.878 femei. Din cele 13.187 persoane înregistrate 3.773 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 9.414 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă  înscrise în evidenţele agenţiei fără a beneficia de drepturi băneşti.

Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba,  la finele lunii aprilie  2014 este de 7,40%.

Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna aprilie 2014 a fost de 3.226.  În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 1.046 persoane, din care 389 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 657 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată. După prima mediere a muncii au fost încadraţi 140 de şomeri.

În perioada 01.04.2014 – 30.04.2014  un număr total de 2.180 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, în urma cărora, 79 de persoane şi-au găsit un loc de muncă.

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 28 absolvenţi, din care 9  prin subvenţionarea locului de muncă. Din cei 28 absolvenţi încadraţi, 7 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

În luna aprilie 2014 au beneficiat de aceste stimulente financiare 3 persoane care s-au încadrat în altă  localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului  – aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei).

Şomajul în rândul persoanelor cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna aprilie 2014 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 509 şomeri din care 80 cu subvenţionarea locului de muncă.

Referitor la activitatea AJOFM Alba menţionăm faptul ca în luna aprilie 2014, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 27 de persoane, din care 5 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de agricultor, inginer mecanic, inginer industria alimentara, inginer sistem, informatician, psiholog, lacatus, strungar, constructor.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 mai 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...