Actualitate, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Alba- Proiect de peste 3 milioane de euro pentru 13 km de drumuri județene

Marți, 20 noiembrie, la sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate încă două contracte de finanțare din perioada de programare 2014-2020, pentru reabilitarea drumurilor județene din Regiunea Centru. Este vorba de două tronsoane din drumurile județene pe care Consiliul Județean Alba și-a propus să le reabiliteze, care fac legătura dintre zonele submontane din centrul județului cu drumul național DN1 și Autostrada A10 (Sebeș-Turda). Cele două rute conectează aproape 10.000 de locuitori cu zona activă aflată în plină dezvoltare din inima județului, pe traseul Sebeș-Alba Iulia-Teiuș-Aiud, asigurând conectivitatea zonei aflate pe dreapta Mureșului cu coridoarele de transport europene. Cele două contracte de finanțare, a căror valoare totală este de peste 15,3 milioane lei, au fost semnate de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și Simion Crețu, director general ADR Centru.

În vederea îmbunătățirii mobilității rutiere locale și interregionale, UAT Județul Alba, prin Consiliul Județean, a propus spre finanțare reabilitarea a două tronsoane din drumurile județene DJ107K și DJ103E, în lungime totală de peste 13 kilometri. Cele două contracte sunt încheiate în cadrul apelului de proiecte nr. 2018/6/6.1/6 – Proiecte Nefinalizate, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de Investiții 6.1 pentru ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN – T, inclusiv a nodurilor multimodale”. Cele două tronsoane de drum județean supuse modernizării au durata de valabilitate depășită demult, prezentând numeroase și grave degradări atât ale îmbrăcăminții căii de rulare, cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu mai corespund deloc cerințelor de trafic actual, iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite. În plan, ambele trasee sunt sinuoase, existând multe curbe care nu au elemente geometrice corespunzătoare. Podurile și podețele existente pe fiecare rută pentru traversarea cursurilor de apă, prezintă o stare tehnică necorespunzătoare, fiind necesară execuția unor lucrări de reparare/consolidare/înlocuire, în vederea asigurării parametrilor tehnici corespunzători.

Este vorba de rutele DJ107K: Galda de Jos-Mesentea-Benic-Întregalde, în lungime de șase kilometri și DJ103E: DN1-Gârbova de Jos– Gârbovița-Gârbova de Sus, în lungime de peste 7,6 kilometri. Obiectivele specifice ale proiectului Cod SMIS 126106 – ”Consolidare corp Drum Județean DJ107K: Galda de Jos-Mesentea-Benic-Întregalde, jud. Alba, KM17+700-23+700”, vizează modernizarea unei porțiuni de 6 km de drum, pe traseul DJ107K, pentru asigurarea conectivității cu rețeaua TEN-T, asigurarea accesului unui număr de minim 583 persoane la coridoarele de transport naționale. Valoarea totală a proiectului estede 8.309.360,18 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 8.137.537,98 lei (adică 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului – aproximativ 1,746 milioane euro, restul fiind contribuția beneficiarului. În ceea ce privește proiectul ”Modernizare Drum Județean DJ103E: DN1 – Gârbova de Jos – Gârbovița – Gârbova de Sus Județul Alba” se dorește creșterea gradului de accesibilitate pe teritoriul administrativ al orașului Aiud, prin asigurarea legăturii localităților de pe traseu cu rețeaua TEN-T și îmbunătățirea calității vieții populației din localitățile vizate de proiect și din cele limitrofe. Valoarea totală a acestui proiect este de 7.074.440,03 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 6.822.380,31 lei (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului), adică aproximativ 1,46 milioane euro. Beneficiarul estimează că lucrările pentru cele două tronsoane rutiere vor fi finalizate la sfârșitul anului 2021.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 noiembrie 2018

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...