Actualitate

ALBA: Peste 3000 mc de lemn confiscaţi în primele patru luni ale anului

Luni, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea chestorului principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful inspectoratului, s-a desfășurat o şedinţă de lucru în cadrul căreia au fost evaluate rezultatele primelor 4 luni ale anului 2015.

La această activitate au participat adjuncţii şefului inspectoratului, şefii de servicii şi compartimente şi şefii poliţiilor municipale şi orăşeneşti.

Din analiza datelor statistice a rezultat că în perioada ianuarie – mai 2015, în judeţul Alba au fost înregistrate 3.262 sesizări de infracţiuni, cu 16,1% mai puţine faţă de primele 4 luni ale anului 2014.
Se constată scăderi cu 17,6% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 13,3% în mediul rural, scăderi semnificative fiind înregistrate în special la infracțiunile de natură judiciară (cu 15,2 %) şi la cele de altă natură ( cu 22,3 %). Furturile au scăzut cu 11,4 % cele mai mari scăderi fiind înregistrate la furturile de cabluri feroase şi neferoase (cu 77 % mai puţine decât în anul 2014).
Totodată au fost înregistrate scăderi ale infracţiunilor de vătămare corporală, (cu 10 mai puţine decât în 2014), lovire (cu 31,3 % mai puţine decât în 2014) şi ameninţare ( cu 45% mai puţine decât în 2014).

În primele 4 luni 2015, numărul infracţiunilor descoperite în flagrant a fost de 462, cu 48,6 % mai multe decât în perioada similară a anului 2014.

În anul 2015 au fost sesizate două infracţiuni grave comise cu violenţă, respectiv o infracţiune de omor şi o infracţiune de tentativă de omor, cu 3 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. Aceste fapte au fost comise în mod spontan, în anturajul apropiat sau familie.
În ceea ce priveşte infracţiunile de natură economico – financiare, în perioada analizată, poliţiştii din Alba au constatate 1.114 astfel de infracţiuni şi au acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite.

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în primele 4 luni 2015, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 161 sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 3.147 metri cubi material lemnos, cu 2.300 de metri cubi mai mult decât în primele 4 luni 2014.
Pe linie de poliţie rutieră, în primele 4 luni 2015, în judeţul Alba au fost înregistrate 40 de accidente rutiere grave soldate cu 8 morţi, 42 de răniţi grav şi 14 răniţi uşor.

Principalele 3 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum (11 accidente, soldate cu o persoană decedată şi 13 răniţi grav), traversarea neregulamentară şi nerespectarea distanţei dintre vehicule.

În mediul urban s-au produs 20 de accidente grave de circulaţie, iar în mediul rural s-au produs de asemenea 20 de accidente rutiere grave.

Rezultatele obţinute, în primele 4 luni 2015, au fost apreciate în mod pozitiv de către domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. Domnia sa le-a cerut poliţiştilor din subordine să continue, cu mai multă fermitate, acţiunile ce vizează combaterea evaziunii fiscale, cu accent pe domeniile prioritare stabilite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba dar şi cele de prevenire şi combatere a ilegalităţilor provenite din exploatarea, transportul şi comercializarea materialului lemnos.

Totodată rămâne prioritară activitatea de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, a celor care vizează patrimoniului şi a celor stradale. Nu în ultimul rând, vor fi continuate acţiunile ce vizează creşterea siguranţei rutiere şi combaterea ilegalităţilor comise de participanţii la traficul rutier.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...