Actualitate, Cultura, Evenimente, Stiri

Alba Iulia va găzdui cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO

În perioada 09-13 Mai 2019, Grupul Skepsis va organiza ce-a de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO – un eveniment care reuneşte şi în acest an la Alba Iulia trupe independente, teatre instituţionalizate, grupuri studenţeşti şi artişti liberi de pretudinteni,

Evenimentul promovează Alba Iulia ca punct de reper pe harta internaţională a evenimentelor culturale de tineret. Spania, Italia, Lituania, Ucraina, Rep.Moldova şi România sunt ţările reprezentate la ediţia din acest an.

Cu această ocazie, timp de 4 zile, 12 grupuri participante vor oferi gratuit publicului 12 spectacole diferite ca gen şi abordare. De la clasic la absurd, de la abordări convenţionale la teatru experimental, 74 de tineri artişti vor oferi reprezentaţii atât în sălile Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia cât şi în aer liber – punând în valoare câteva locaţii din Cetate.

Deschiderea festivalului va fi marcată de o scurtă ceremonie care va avea loc joi, 09 Mai 2019, ora 18.30, la Muzeul Principia din Alba Iulia, unde participanţilor le va fi adresat un cuvânt de bun-venit din partea organizatorului şi le va fi prezentat istoricul fondării oraşului şi trecutul său din perioada romană.

Ediţia din acest an are ca şi temă Focul – simbol al pasiunii, al sacrificiului şi al transformării.

În acest spirit viu, festivalul va debuta Joi, 09.05.2019, ora 19.30, în faţa Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia cu spectacolul “Soluţia”, susţinut de cel mai tânăr grup participant – DelArt, format din elevii care activează în cadrul Asociaţiei Grupul Skepsis.

Seara va continua la ora 20.30, în aceeaşi locaţie, cu spectacolul “Procesul lui Prometeu”, prezentat de trupa de teatru Skepsis, gazda evenimentului – unul dintre cele mai incitante spectacole din repertoriul trupei.

În cazul vremii nefavorabile, spectacolele se vor desfăşura în incinta Muzeului Principia.

Vineri, 10.05.2019 spectacolele se vor muta la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. Va fi o seară dedicată comediei şi absurdului. Rând pe rand, începând cu ora 17.30, se vor întrece în a cuceri publicul: KHARKIV THEATRE (Harkov, Ucraina); Teatrul Liber IMAGO (CCS Cluj Napoca) şi TEATRUL XL (CCS Iaşi).

Sâmbătă, 11.05.2019 va începe la ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, provocând publicul la teatru dans şi teatru experimental cu trupa THESPIS (CCS Timişoara) şi trupa MIRAGE (Iaşi). Seara va continua în Cetate, la poarta a III-a şi Poarta a IV-a, cu KATASTROFA (Livorno, Italia) şi IL LUOGO IN BUIO (Napoli, Italia).

Cu sprijinul Fundaţiei „Inter-Art”, Aiud şi a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, arta plastică va fi reprezentată din nou în festival prin organizarea a două expoziţii inedite care amplifică dimensiunea internaţională a evenimentului.

Duminică, 12.05.2019, ora 12.00, la Museikon, se va deschide oficial Expoziţia Personală „Pionieri ai Teatrului Egiptean” semnată de Prof.Dr. Mohamed Zakaria Soltan (Cairo, Egipt) care include 15 lucrări originale dedicate celor mai mari actori egipteni din secolul trecut.

La ora 13.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, se va vernisa Expoziţia Internaţională de Afişe ce propune „Focul” ca temă de inspiraţie, însumând 47 lucrări semnate de 22 de artişti din 10 ţări. În prezenţa reperzentanţilor din partea Organizatorului şi a Partenerilor, se vor acorda următoarele disincţii:

  • Premiul I : Gen Morimoto (Japonia); Ştefan Dorel Găină (România)
  • Premiul II: Anca Sas (România); Ecaterina Neagu (România)
  • Premiul III: Viktor Anghius-Locker (Germania); Lojze Kalinsek (Slovenia)
  • Premiul “Inter-Art” – Snezana Kezele
  • Premiul Apollo – Oriola Kureta Semenescu (Albania)

Ultima seară a festivalului ne va conduce de la dramă la comedie spumoasă. La Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia începând cu ora 17.00, programul serii va adduce în faţa publicului: grupul KUBAS (Kaunas, Lituania), grupul LA CALAMICLOWN (Girona, Spania) şi Teatrul-Muzical Dramatic B.P. HAŞDEU (Cahul, Rep.Moldova)

Festivalul APOLLO se doreşte a fi un veritabil creuzet de creaţie, oferind participanţilor un cadru în care să-şi dezvolte expresia artistică. Feedback-ul critic va fi oferit tinerilor actori participanţi de către d-na Dr.Joke Elbers (Academia de Teatru din Amsterdam) în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Grupurile invitate vor participa la ateliere de formare coordonate de dl. Dan Victor (Bucureşti), regizor cu carieră bogată şi o vastă experienţă în arta dramatică, în prezent Profesor Asociat la Academia de Film Beijing, China.

Festivalul început în 2014 a crescut de la an la an fiind monitorizat la nivel internaţional şi bucurându-se acum de o reală apreciere în rândul evenimentelor de profil.

Mai multe instituţii, organizaţii sprijină în acest an implementarea acestui proiect cultural: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba; Cercul Militar Alba Iulia.

PROGRAM

Joi – 09.05.2019

18.30 – Ceremonie de Deschidere

Invitaţi: Joke Elbers (Amsterdam, NL)

Dan Victor (Bucureşti, RO)

Muzeul Principia

19.30 – DELART (Alba Iulia, Romania)

Soluţia – după Matei Visniec

Regia: Viorel Cioflică

Muzeul Naţional al Unirii

20.30 – SKEPSIS (Alba Iulia, Romania)

Procesul lui Prometeu- după Karel Kapec

Regia: Viorel Cioflică

Muzeul Naţional al Unirii

Vineri – 10.05.2019

17.30 – KHARKIV THEATER (Kharkov, UA)

Kharms – după Daniel Kharms

Regia: Marina Kolushkina/ Olha Zubkova

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

18.50 – IMAGO (Cluj Napoca, RO)

Lecţia – după Eugene Ionesco

Regia: Elena Dimitrache

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

20.00 – TEATRUL XL (Iasi, Romania)

Orchestra Titanic – după Hristo Boytchev

Regia: Vera Nacu

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

Sâmbătă – 11.05.2019

17.00 – THESPIS (Timişoara, RO)

7 vieţi fără tine – Lavinia Oprescu Stoia

Regia: Lavinia Oprescu Stoia; Andreea Duteanu

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

18.00 – MIRAGE (Iaşi, RO)

Simbioză – creaţie originală

Regia: Radu Mihoc

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

19.15 – KATASTROFA (Livorno, IT)

Katastrofa Show – Andrea Fedi

Regia: Andrea Fedi

Poarta a III/a a Cetatii

20.00 – IL LUOGO IN BUIO – (Napoli, IT)

Furia eroică a celui care arde – după Cristian Izzo

Regia: Cristian Izzo

Poarta a IV-a a Cetatii

Duminică – 12.05.2019

12.00 – Mohamed Zakaria Soltan (Cairo, EG)

Pionieri ai teatrului egiptean

Expoziţie personală

Muzeul Naţional al Unirii/ Museikon

13.00 – Apollo – Expoziţie internaţională de afişe, ediţia a III-a.

Muzeul Naţional al Unirii

17.00 – KUBAS (Kaunas, LT)

Strigătul – L.S. Černiauskaitė

Regia: Tomas Erbrėderis

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

18.30 – LA CALAMICLOWN (Girona, ES)

Extemporani – Sonia Esteba & Elisabeth Cauchetiez

Regia: Elisabeth Cauchetiez

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

19.15 – Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P.Haşdeu“ (Cahul, MD)

Cartierul Latin – după P. Chesnot

Regia: Emil Gaju

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 mai 2019

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...