Actualitate, Evenimente, Financiar, Politica, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Alba Iulia și Sibiul ar vrea să se alăture Alianței Vestului

Recent, primarii celor mai mari și mai bogate orașe din vestul României, mai exact, Cluj napoca, Oradea, Timișoara, și Arad au anunțat că vor demara un proiect regional comun de atragere de fonduri europene pentru localitățile pe care aceștia le conduc, intitulat generic Alianța Vestului. Inițiativa este privită cu ochi răi de oficialitățile de la București, unii lideri politici considerând că alianța orașelor ardelene ar fi un semn de secesiune din partea acestora.

În urma popularizării acestei inițiative au fost semnale că și alte orașe ar dori să adere la Alianța Vestului care promite că poate atrage mai multe fonduri europene la nivel regional. La începutul acestei săptâmâni, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava au declarat public că intenționează să facă demersuri pentru a se asocia cu Alianța Vestului considerând că oferă o oportunitate foarte bună de atragere de mai multe fonduri europene.

În plus, și alți primari din alte regiuni ale României (Iași, Constanța, etc) au declarat că și-ar dori să adere într-o formă sau alta la Alianța Vestului, sau măcar o colaborare în sensul posibilității de atragere mai eficientă de bani europeni.

Distribuie Acum

11 decembrie 2018

About Author

Ziarul Apulum


ONE COMMENT ON THIS POST To “Alba Iulia și Sibiul ar vrea să se alăture Alianței Vestului”

  1. E la mare moda chestia asta ieftina cu moldovenii prezentați ca oameni de doi lei, plini de bube și păcate, comparativ, de exemplu, cu oltenii cei isteți sau ardelenii gospodari. Acțiunea a fost începută prin anii 60, când Ceaușescu via secția de dezinformare a Securității statului multilateral dezvoltat se străduia sa distrugă imaginea lui Dej si alui A. I. Cuza pentru impune opiniei publice o singura imagine exemplară, a sa. Daca, printr-o minune, ar dispărea mormintele tuturor moldovenilor care au reprezentat ceva pentru Romania, cimitirul Bellu ar fi la fel de reprezentativ ca cel al orașului Voluntari. Ajunge doar sa te gândești numai la personalitățile moldovenești de mare valoare date tarii de orășelele Bârlad, Fălticeni si Botoșani. De altfel, George Călinescu considera si numea Bârladul Weimar-ul României. Parca si marele enciclopedist Cantemir era tot moldovean si parca in Descriptio Moldavie a scris multe lucruri frumoase despre moldoveni si despre limba si vitejia lor.

    Apoi, se vorbește mult zilele astea, pe bună dreptate, despre Ecaterina Teodoroiu, dar despre comandantul celor 200 de mitraliori cărora li se datorează in mare măsura rezultatul luptei de la Mărășești, căpitanul bârlădean Grigore Ignat se pomenește foarte putin. Toți romanii știu despre lupta și moartea eroică a celor 300 de greci la Termopile sub comanda lui Leonidas ( au văzut și filmul !), dar despre lupta și moartea pana la ultimul om a companiei celor 200 de mitraliori de sub comanda lui Ignat aproape nimeni, deși în parlamentul României sunt peste 400 de super-patrioți parlamentari, iar profesorii de istorie sunt aproape majoritari în parlament, consilii municipale, orășenești, comunale sau județene ( ca sa nu mai vorbim de marii comentatori politici sau istorici din mass-media). Hop și-așa, ce frumoasă este viața !

    Daca tot ne cantati prohodul, va amintim : Ardelenii cântă, ” Treceți Batalioane Romane Carpații ” foarte frumos, in vreme ce mitropolitul lor, Mangra, blestema si afurisea, in primul război mondial, armatele romane eliberatoare. Istoria se repetă . Înjurăm, la ordin, regiunea tarii cea mai oropsita, care dat obolul cu parți din trupul ei, Moldova, pentru supraviețuirea tarii ( prin pacea de la Kuciuk Kainargi, Bucovina, apoi, Basarabia, Sudul Basarabiei,Ținutul Hertei, Insula Serpilor -1947). De ce? Nu este pe măsură noastră? Ne cam încurcă cu Eminescu, Enescu, Iorga, Cuza, Emil Palade etc Nu a dat destui oameni de valoare tarii ? A rămas prea mica fata de celelalte mărețe regiuni istorice si , desigur, fata de Teleorman?

    Fiindca, tot veni vorba, la despărțire: eu sunt din Bârlad, iar primarul Bârladului este membru PNL, iar ca chestie primarul Iasilor Chirica fost, scuzați, belit si dat afara din PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALBA
Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Ziarul Apulum
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
Anunturi Negociat.ro
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.
Site-uri Partenere
Radio Alba apartamente de vanzareCentrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...