Cultura, Evenimente, Locale, Stiri

Alba Iulia – Proiecție cu imagini de acum 100 de ani, la muzeul Principia

Luni, 10 iunie, de la 18:30 în holul muzeului Principia din Alba Iulia vor fi proiectate imaginile turneului regal de acum 100 de ani al regelui Ferdinand și a reginei Maria prin Transilvania, din 1919. În imagini va putea fi văzută intrarea suveranilor României în cetatea Alba Iulia, 30 mai 1919 (Sursa foto: Arhivele Naționale ale României).

„Proiectul Saecularia.ro propune celor interesați vizionarea unui film documentar despre turneul regelui Ferdinand și reginei Maria în Transilvania în primăvara anului 1919. Filmarea originală a ceremoniilor din primăvara anului 1919 s-a pierdut, însă în cadrul proiectului Saecularia.ro s-a reușit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera și succesiunea evenimentelor.

Programul cuprinde o expoziție de fotografii în aer liber, o proiecție de film documentar în baza imaginilor de arhivă și lansarea unui mini-album fotografic. Vernisajul are loc luni 10 iunie, în Piața Centrală a Cetății Alba Carolina și va începe la ora 18. Filmul va fi proiectat după vernisaj, începând cu orele 18:30 la Muzeul Principia, Piața Cetății Alba Carolina.

Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa, reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii. În afară de Franța, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia și Macedonia din 1918 și pe cele din Transilvania din 1919.

Evenimentul se desfășoară în perioada 23 mai – 12 iunie, în mai multe orașe din România. Turneul regal a mai ajuns în 23 mai la Oradea, în 6 iunie la Bistrița, în 7 iunie la Cluj și mai urmează în 11 iunie la Sibiu.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 iunie 2019

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...