Actualitate, Cultura, Stirea Zilei, Stiri

Alba Iulia: Proiect de 20 milioane de euro pentru punerea în valoare a Palatului Principilor

Palatul Principilor va renaşte printr-un proiect european pe care Primăria Alba Iulia îl va depune în toamna anului 2015.

În ultimele 3 luni la Palatul Principilor au avut loc cercetări arheologice conduse de A.A. Rusu – cel mai important medievist din Transilvania, cu o echipă de istorici, arheologi şi istorici de artă formată din specialişti din Alba Iulia-Cluj: Kovacs Andras, Ileana Burnichioiu, Kovacs Zsolt, Weisz Atilla, Kiss Lorand, Oana Toda, Doru Bogdan, George Bounegru, Laura Stanciu, Livia Bucşa, ing. Virgil Drăguleanu.

A.A. Rusu: „Avem aici cel mai lung tarseu de zid roman – şi cel mai înalt zid roman (peste 3 m înălţime) – din Cetatea Alba Iulia. Într-un loc am găsit o baracă romană. În corpul G am găsit pivniţe medievale, în altă parte o fântână medievală… Aici aveam şi un drum pe unde episcopii mergeau din Palatul episcopal în catedrală fără a se intersecta cu simplii cetăţeni. Din această feerie de perioade şi elemente sper că se va găsi un arhitect care va reuşi să le pună în valoare. O parte din pietrele romane ar putea fi extrase şi aşezate într-un viitor lapidarium. De asemenea am găsit picturi de sec. XVIII”.

După ultimele descoperiri, primarul Mircea Hava crede că mai bine s-ar face aici un complex de clădiri funcţionale: muzeu, spaţii de reeactment, bucătărie, ateliere de creaţie etc: „Eu trebuie să am şi latura asta: aspectul ăsta comercial. Vreau să aduc aici turişti, să avem vizitatori, activităţi care să susţină economic acest palat”.

Ileana Burnichioiu: „Vrem o conservare in situ a vestigiilor de aici. Vrem să facem vizitabile aceste spaţii”.

A.A. Rusu: „Vrem să înlocuim cuvântul cercetare cu INVESTIGAŢIE, să descoperim bolile zidurilor, să punem în valoare superioară ceea ce găsim, să găsim poveştile cu care să umplem apoi spaţiile. Asemenea poveşti vor fi deosebit de valoroase”.

Termenul pentru depunerea documentaţiei proiectului de la Palatul Principilor este toamna 2015, după care urmează procedura de licitaţie.

Concluzia aparţine lui A.A. Rusu: „Este cel mai important patrimoniu de arhitectură gotică civilă din Alba Iulia”.

Primăria Alba Iulia a preluat Palatul Principilor în 2009 de la Ministerul Apărării Naţionale. Construit în secolul al XV-lea el a fost folosit de câţiva principi ardeleni (inclusiv de Mihai Viteazul, Gabriel Bethlen, Gheorghe Rakoczi I), mai târziu de armata austro-ungară şi apoi, după 1918, de armata României. Tot aici a funcţionat pentru câţiva ani Dieta Transilvaniei.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...