Cultura, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Sebes, Stiri teius

Alba Iulia – Lansare de carte

În cadrul ediției din acest a Festivalului Internațional de Teatru ”Povești, marți, 21 mai, de la ora 12.30 la Art Café are loc lansarea cărții „LANȚUL SLĂBICIUNILOR” COMUNICAȚIONALE în lumea lui Caragiale și în cea de azi, Editura Eikon, București, 2017, a scriitorului Cristian Stamatoiu.

Prezintă prof.univ.dr. Diana Câmpan

Lucrarea tipologizează structurile viciate ale gândirii și comunicării folosite în scop satiric de clasicul nostru I. L. Caragiale, pentru ca apoi ele să fie (re)identificate în limbajul contemporan. Astfel se evidențiază o dată în plus neîntâmplătoarea actualitate a lui Caragiale, ce provine și din prezența acelorași aberații lingvistice în limbajul de acum un secol, dominat de vectorul comunicațional al jurnalelor, cât și în cel de azi, specific revoluției tehnologice a mass-comunicării prin: radio, TV, telefonia și internetul fixe ori mobile… Fenomenul analizat posedă însă o vivacitate ce îl ferește de încorsetarea într-o formulă critică definitivă, el apropiindu-se de geometria evolutivă a unui „working process”. Această subtilă subversivitate funcționează și va funcționa atât timp cât lumea – oricât de evoluată tehnologic – se va constitui în jurul „selecției negative a valorilor” și al corolarului său, al sfidării ordinii naturale prin dogmatisme ce momentan puteau fi considerate corecte politic.

„Comparația între viciile de comunicare semnalate la Caragiale și cele contemporane e o perspectivă originală mai ales fiind efectuată de la înălțimea teoretică a științelor comunicării și a studiilor lingvistice mobilizate de dl. Stamatoiu…. o asemenea analiză are meritul unei cercetări inedite și a unei teze la răscruce de drumuri între literatură, comunicare și actualitatea lingvistică a României.”

George Banu, profesor doctor de stat, Universitatea Sorbona – Paris III

(extras de referat)

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 mai 2019

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...