Actualitate

ALBA IULIA: 40 de ani de la reînfiinţarea Liceului Militar ” Mihai Viteazul”

În urmă cu 40 de ani se reînființa Liceul Militar ”Mihai Viteazul” unitate de învățământ de elită a armatei române. Alba Iulia a fost orașul ales pentru reînnodarea tradiționalului liceu militar înființat de Regele Ferdinand I în 1919 la Târgu Mureș, mutat apoi la Timișoara, datorită Dictatului de la Viena și desființat apoi de comuniști în august 1947.

Redeschiderea lui la Alba Iulia orașul în care patronul liceului Mihai Viteazul înfăptuia prima unire politică a țărilor române, la împlinirea a 375 de ani de la istorica înfăptuire, a reprezentat un eveniment cu multiple semnificații în viața culturală a Cetății Unirii.

Noua unitate de învățământ militar a funcționat doi ani de zile în localul fostei școli generale nr. 2 din Alba Iulia (astăzi Universitatea 1 decembrie 1918).

În 15 ianuarie 1976 au început lucrările de construcție a localului actual astfel că pe 15 septembrie 1977 festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut loc odată cu inaugurarea complexului școlar militar din cartierul Cetate.

Astăzi Colegiul Militar Național ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia face parte din elita învățământului preuniversitar din România, recunoscut și prin acordarea în mai mulți ani a titlului de ”Școală europeană”.

sursa: cjalba.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 iunie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...