Actualitate

ALBA: În primele trei luni ale anului au avut loc 25 de accidente rutiere grave soldate cu 5 morţi, 25 de răniţi grav şi 6 de răniţi uşor

În primele 3 luni ale anului 2015, în judeţul Alba au fost înregistrate mai puţine infracţiuni, comparativ cu perioada similară a anului 2014. A scăzut numărul infracțiunilor de lovire, ameninţare dar şi numărul de infracţiuni contra patrimoniului. Poliţiştii din Alba vor acţiona, în continuare, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor.

Azi, 28 aprilie 2015, sub coordonarea chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a avut loc evaluarea activităţii şi rezultatelor obţinute în trimestrul I 2015, de poliţiştii din Alba.

La această activitate au participat: adjuncţii şefului inspectoratului, şefii de servicii şi compartimente şi şefii poliţiilor municipale şi orăşeneşti.

În primul trimestru al anului 2015, poliţiştii din Alba au continuat activităţile pentru creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, creşterea siguranței în zona unităților de învățământ, creşterea gradului de siguranţă stradală, creşterea siguranţei rutiere dar şi pentru contracararea infracţionalităţii economico – financiare şi destructurarea grupărilor infracţionale nestructurate şi a celor care generează conflicte stradale.

În cursul trimestrului I 2015, în judeţul Alba au fost înregistrate 2.409 sesizări de infracţiuni, cu 17,5% mai puţine faţă de trimestrul I 2014.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 18,3% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 15,6% în mediul rural.

În trimestrul I 2015, numărul infracţiunilor descoperite în flagrant a fost de 362.

În anul 2015 au fost sesizate două infracţiuni grave comise cu violenţă, respectiv o infracţiune de omor şi o infracţiune de tentativă de omor. Aceste fapte au fost comise în mod spontan, în anturajul apropiat sau familie.
Infracțiunile de lovire sau alte violenţe sesizate şi infracţiunile de ameninţare au scăzut cu 35,5% (de la 414 la 267 infracţiuni) respectiv cu 47,89% (de la 161 la 84 infracţiuni).

Infracţiunile contra patrimoniului (1.031) reprezintă 31,8% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Comparativ cu primele 3 luni ale anului 2014, aceste infracţiuni au scăzut cu 26,35%.
Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (65,7%).

În trimestrul I 2015 au fost înregistrate 12 infracţiuni de tâlhărie, nefiind înregistrate tâlhării urmate de moartea victimei.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în primele 3 luni din anul 2015 au fost înregistrate 6 dosare penale şi soluţionate alte 6, în cadrul cărora au fost cercetate 26 de persoane.

În ceea ce priveşte infracţiunile de natură economico – financiare, în trimestrul I 2015 au fost constatate 1.015 astfel de infracţiuni, pentru care au fost sau sunt în curs de cercetare, 326 de persoane.
S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 50 de dosare complexe.

În trimestrul I 2015, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au soluţionat 144 de dosare şi au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care două de amploare, cu percheziţii în 6 judeţe.
Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În trimestrul I 2015, au fost sesizate 68 de infracţiuni stradale, reprezentând 2,8% din totalul infracţiunilor sesizate. Dintre acestea 97% au fost comise în mediul urban, iar 3% în mediul rural. Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din auto şi din societăţi comerciale.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 862 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiunile de furt (24,6% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural).

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în trimestrul I 2015, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2014”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.
Au fost aplicate 130 de sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 2.310 m.c. material lemnos. Totodată, au fost înregistrate 65 de dosare penale şi au fost soluţionate 55.

În urma activităţilor specifice efectuate s-a reuşit identificarea a 50 de persoane aflate în urmărire (45 din evidenţa inspectoratului şi 9 urmărite internaţional). Exemplul elocvent este depistarea şi reţinerea, la data de 29.01.2015, pe raza municipiului Alba Iulia, a evadatului Bartuş Alexandru – Cristian, de 33 de ani, care la data de 17.01.2015, a evadat din arestul I.P.J. Cluj, împreună cu alte trei persoane. La finalul perioadei analizate se aflau în evidenţa inspectoratului 126 persoane urmărite (din care 81 urmărite internaţional).
La începutul anului 2015 existau în lucru 41 de cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 25 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 20 minori şi 5 majori. Au fost soluţionate 29 cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 25 minori.
La sfârşitul trimestrului I 2015 au rămas în evidenţă 37 persoane dispărute, din care 5 minori, pentru 3 dintre ei existând date certe că s-au înecat. De asemenea se mai află în evidenţă 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.
Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2015, au fost înregistrate 2.450 evenimente. Dintre acestea, 1.728 (70%) apeluri au fost din mediul urban, iar 732 (30%) din mediul rural.
Pe linie de poliţie rutieră, în primele 3 luni 2015, prioritatea Serviciului Rutier a fost reducerea accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora.

Au fost înregistrate 25 de accidente rutiere grave soldate cu 5 morţi, 25 de răniţi grav şi 6 de răniţi uşor.

Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, nerespectarea distanţei dintre vehicule, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate vehiculelor.

În mediul urban s-au produs 13 accidente grave de circulaţie soldate cu rănirea gravă a 16 persoane, iar în mediul rural s-au produs 12 accidente grave de circulaţie, soldate cu 5 morţi și 10 răniţi grav. Pe DN1 şi DN7 s-au produs 5 accidente grave, soldate cu decesul a 2 persoane și rănirea gravă a 4 persoane.
Au fost constatate 185 de infracţiuni, din care 100 la regimul circulaţiei şi 85 de altă natură.
Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 35 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 25 de infracţiuni.
S-au aplicat 13.911 contravenţii, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 5.474 contravenţii, din care 23 cu viteza de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 574 permise de conducere şi au fost retrase 396 certificate de înmatriculare.

În intervenţia avută, domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor din subordine, continuarea activităţilor de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului şi a celor stradale dar şi verificarea cu celeritate a tuturor sesizărilor cetăţenilor.

Totodată a dispus intensificarea activităţilor ce vizează combaterea delictelor silvice dar şi a celor de prevenire a accidentelor rutiere, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Pentru perioada următoare a anului 2015, acţiunile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vizează creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, asigurarea unui climat legal al mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi spălării banilor, elaborarea de proiecte şi programe care să acceseze fondurile Uniunii Europene, îmbunătăţirea suportului operaţional şi realizarea de parteneriate prin care se urmăreşte realizarea obiectivelor de prevenire şi combatere a criminalităţii.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...