Actualitate, Stirea Zilei, Turism

ALBA: Fagul care nu-şi pierde niciodată frunzele

Pe situ-ul www.worldwideromania.com am descoperit o poveste interesantă. Mai precis este vorba despre un fag din satul Muncel de lângă Baia de Arieş care nu-şi pierde niciodată frunzele, indiferent de anotimp.
„În satul Muncelu de lângă Baia de Arieș , este un fag de dimensiuni impresionante despre care bătrânii acestui sat spun că ar avea 500 de ani. Pomul fermecat are o scorbură mare în care există un izvor despre care localnicii credeau că-i tămăduitor. I se spune „fermecat” deoarece frunzele uscate nu i se desprind iarna de ramuri, coroana copacului fiind astfel brun-maronie.
Potrivit legendei, aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Împăratul Franz Iosef. Legenda Fagului Împăratului nu are însă corespondent în realitate, Avram Iancu refuzând să-l întâlnească pe Împăratul Austro-Ungar în 1852, pe când acesta sosise în Țara Moților.
O altă legendă susține că Iancu i-ar fi refuzat pe trimișii împăratului cu cuvintele: „Spuneți-i lui Francisc Iosef ca un bolund cu un mincinos nu s-or înțelege niciodată.”
Localnicii de aici împărtășesc câteva gânduri. „Vezi frunzele acestui pom cum îşi schimbă culoarea când vine iarna, se fac ruginii, dar nu cad decât primăvara, când apar cele noi, verzi”, explică săteanul cum e cu povestea copacului veşnic „îmbrăcat”. De la alt om, Ioan Corcheş, tot bătrân, că numai bătrânii au rămas în satul Muncel, aflăm că pe lângă pomul cu pricina ar fi trecut un vechi drum care traversa munţii, iar acolo, la “fagul împăratului”, s-ar fi oprit, cu sute de ani în urmă, un călugăr şi el ar fi binecuvântat bucata aceea de pământ, pentru ca după aceea să răsară acolo pomul fermecat. Ne iese în cale şi Sabina Panţa, care îşi face cruce şi se jură că un cumnat de-al ei s-a „lecuit de bube”, nu cu mult timp în urmă, cu apa din „burta” arborelui. “Oamenii îşi caută lecuirea aici de când lumea”, aud de la femeie. Moţii fac drumul şi azi prin pustietate în căutarea unui miracol, aşa cum şi alte guri din sat vorbesc.
Localizare: Fagul împăratului se afla pe maul drept al Ariesului, lângă satul Muncelu, la circa doi kilometri vest de Baia de Arieș pe drumul spre Câmpeni” ne spun cei de la www.worldwideromania.com/ .
sursa: http://www.worldwideromania.com/
sursa foto: http://www.worldwideromania.com/

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 noiembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...