Actualitate, Cultura, Stiri

Al treilea templu dedicat zeului Mithras la Alba Iulia cercetat de Princeton University din SUA

Este al doilea an al unui proiect care priveşte cercetări arheologice asupra Mithraeum-ului de la Apulum, în care sunt partenere Universitatea Princeton din Statele Unite, Universitatea Babeş-Bolyai, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj şi Muzeul Naţional al Unirii.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 3 ani: 2013-2015. Coordonatorii proiectului sunt Matthew McCarty (Universitatea Princeton), Maria Egri şi Aurel Rustoiu (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj).

Săpăturile din acest an au scos la iveală latura de sud a templului zeului Mithras. După cum precizează arheologii în această zonă în perioada medievală peste ruinele romane s-au ridicat locuinţe, folosind o parte din piatra antică.

Este al treilea templu dedicat de romani zeului Mithras la Alba Iulia, după cum precizează arheologul Aurel Rustoiu: două s-au aflat în Municipium Septimium Apulense (zona cetăţii Alba Iulia) şi un templu în al doilea oraş de la Apulum, în Colonia Aurelia Apulensis (actualul Partoş).

Acest templu dedicat zeului Mithras este singurul care s-a păstrat şi este cercetat sistematic în Dacia romană (România): primul templu dedicat lui Mithras a fost descoperit în perioada interbelică, probabil cu ocazia construirii Bisericii Încoronării (actuala Catedrală a Întregirii), nu se cunoaşte locul unde a fost găsit. Al doilea templu a fost descoperit în 2003 la Partoş (Colonia Aurelia Apulensis).

Temple similare, dedicate lui Mithras, mai sunt în Slovenia la Ptuj (în latină Poetovio), unde a staţionat Legiunea XIII Gemina, înainte de a veni în Dacia.

Divinitate de origine orientală, Mithras a fost adus la Apulum de soldaţii Legiunii XIII Gemina. Cele trei temple au fost construite în afara castrului roman care a găzduit Legiunea XIII Gemina.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

31 iulie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...