Actualitate

AJPIS: 180 de zile de grație pentru beneficiarii de prestații sociale care trebuie să restituie sumele imputate

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba face cunoscută intrarea în vigoare a OUG nr. 44/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenţă socială, precum şi pentru modificarea art. 101 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Ca urmare, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, beneficiarii de prestații sociale, în sarcina cărora au fost stabilite debite, au la dispoziție o perioadă de grație de 180 zile, timp în care pot restitui sumele imputate, fără să plătească dobânzi și penalități de întârziere. Cele 180 zile se calculează de la data stabilirii debitului, iar, în cazul în care acest termen este depășit, sumele vor fi recuperate cu dobânzi şi penalităţi de întârziere, în condiţiile prevăzute de art. 73^1 din Legea 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Ordonanța de Guvern care reglementează restituirea sumelor cu titlu de beneficii de asistență socială vine în sprijinul tuturor titularilor de ajutoare, alocații și indemnizații, prin acordarea celor 180 zile ca termen de restituire a sumelor, fără perceperea de penalități și dobânzi. În mod deosebit, actul normativ este binevenit pentru beneficiarii de ajutoare sociale și indemnizații pentru persoanele cu handicap, cărora le era practic aproape imposibil să restituie atât debitele, cât și penalitățile și dobânzile calculate la acestea. Cu siguranță că efectele pozitive ale ordonanței adoptate de Guvern se vor reflecta în recuperarea sumelor ce au fost încasate în mod necuvenit de către beneficiarii de prestații sociale”, a precizat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 august 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...