Actualitate, Stiri

ADR: Programul Regio aduce beneficii de milioane de euro pentru Braşov şi judeţele din Regiunea Centru

La jumătatea lunii decembrie jurnaliştii din Regiunea Centru au fost invitaţi de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru la o nouă vizită pe teren, pentru a vedea cum şi pentru ce s-au alocat fondurile Regio, pe raza Zonei metropolitane Brasov. Început la sediul CCI Brasov, periplul presei a inclus iniţiative realizate cu fonduri europene în domeniul social, pentru îmbunatăţirea mobilităţii populaţiei şi a infrastructurii de transport, dar şi pentru susţinerea mediului privat. Ziariştii reuniţi într-o conferinţă de presă – desfăşurată tot la sediul CCI Braşov, coordonată de directorul general Simion Creţu, şi la care au participat primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, şi recent alesul vicepreşedinte al CJ Braşov, Mihai Vestea – au fost impresionaţi de faptul că, în judeţul Braşov, sunt contractate prin Programul Operaţional Regional 122 de proiecte, cu o valoare totală de peste 240 milioane euro, pentru a schimba în bine calitatea vieţii cetăţenilor, iar sumele nerambursabile atrase sunt în valoare de aproape 150 milioane euro.

Delegaţia de jurnalişti, reprezentanţii ADR Centru şi ai administraţiei publice locale braşovene au văzut la faţa locului rezultatele unor proiecte finanţate din bugetul Programului Operaţional Regional. Dupa întâlnirea de la ora 11.00, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, primul punct vizitat a fost unul dintre proiectele sociale importante de pe raza Polului de Creştere: este vorba de Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale. Aici, participanţii au observat cum s-a reabilitat, în mai puţin de un an şi jumătate, cu o suma totală de peste 2,4 milioane euro, din care circa 1,9 milioane nerambursabili, infrastructura unui centru pentru furnizarea de servicii sociale. S-au reabilitat şi modernizat peste 5.300 mp ai unei clădiri, care a reintrat astfel în atenţia cetăţenilor şi unde lucrează acum 115 oameni, în condiţii cu adevărat de nivel european.

A urmat vizitarea unui centru intermodal de transport, practic unul dintre cele cinci puncte cu totul noi apărute pe harta municipiului Braşov, în cadrul proiectului „Amenajare de staţii capăt de linie pentru mijloacele de transport în comun”. Aceste cinci puncte sunt destinate să se alinieze noilor tendinţe de dezvoltare a Zonei metropolitane Braşov. Noile capete de linii formează noduri de transfer, atât pentru populaţia din cartiere, cât şi pentru populaţia care locuieşte în împrejurimile municipiului. În fiecare staţie sunt construite cladiri care vor asigura servicii de tiketing, birouri de relaţii cu publicul, grupuri sanitare, săli de aşteptare. Întregul proiect a avut o valoare de aproape 8 milioane euro, din care 6,2 milioane sunt nerambursabili. După doar un an de la începerea lucrărilor, din primele zile ale lui 2015, braşovenii vor beneficia de aceste noi facilităţi de transport.

Cel mai interesant proiect pentru mass-media, dar şi pentru reprezentanţii administraţiei publice locale, l-a constituit Centrul de afaceri din Ghimbav, „Ice Logistic Park”, dezvoltat pe o suprafaţă de peste 3.500 mp, de SC Keller Steak House SRL. Parcul logistic pentru firmele din sectorul producţiei şi distribuţiei de alimente la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru, precum şi dotările de excepţie existente aici i-au impresionat pe toti cei prezenţi. Beneficiarul acestui proiect, a cărui valoare totală a fost de aproape 10 milioane euro, din care peste 5,2 milioane nerambursabili, a estimat că în foarte scurt timp clădirea cu 2 etaje va adăposti peste 26 de IMM din domeniul alimentar sau al logisticii. Centrul a fost realizat într-un timp record, puţin peste doi ani, şi este singurul de acest fel din Transilvania, iar sistemul de software utilizat în managementul logisticii este unic în ţară!

„Vizitele noastre alături de jurnalişti nu au alt rol decât de a promova beneficiile utilizării resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. În vizita noastră de azi am beneficiat nu numai de sprijinul administraţiei publice locale, dar şi de susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie, precum şi de deschiderea de care a dat dovadă o firmă privată pentru a prezenta deschis, cu cărţile pe faţă, rezultatele la care s-a ajuns în urma derulării de proiecte europene. Poate, la final totul pare uşor, dar ziariştii au avut ocazia să discute direct cu beneficiarii de fonduri, să-şi facă o idee mai aproape de realitate despre ceea ce înseamnă să beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat în Regiunea Centru. Din cele 1.200 de proiecte depuse în întreaga regiune, avem contractate 483, în valoare totală de peste 850 milioane euro, care atrag sume nerambursabile de peste 580 milioane euro. Aspectul important este că valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decât alocarea de care a beneficiat regiunea, adică 1,77 miliarde euro, faţă de cele circa 480 milioane alocate. Asta spune mult despre necesarul de finanţare. Ne bucurăm că municipiul Braşov, pol de creştere în regiune, atrage foarte bine resursele nerambursabile pentru dezvoltare. Şi ne bucurăm că există premisele ca gradul de absorbţie în acest oraş şi în întreaga Regiune Centru să crească mult peste aproximativ 60%, cât este în prezent. Astfel, punem bazele noii perioade de finanţare, care va debuta cât de curând, pentru care suntem pregătiţi cu noi proiecte de impact în viaţa social-economică”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, după vizita de la Braşov.

Pe parcursul vizitei, participanţilor le-au fost oferite informaţii privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, pentru a sublinia evoluţia proiectelor şi modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Vizita a fost completată şi cu o sesiune de prezentări ale reprezentanţilor Consiliului Judeţean Braşov, dar şi ai Primăriei municipiului Braşov, referitoare la strategia şi viziunea de dezvoltare a acestei zone din Regiunea Centru, precum şi a celor mai importante proiecte realizate cu fonduri europene. Alte puncte vizitate de jurnalişti au fost proiectele pe care municipalitatea braşoveană le-a prezentat în momentul finalizării lucrărilor, la pasajele rutiere Independenţei şi Fartec, precum şi la drumurile de acces în zona economică Coresi. Fişele sintetice ale tuturor acestor investiţii au fost puse la dispoziţia presei.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...