Actualitate

ADR CENTRU: Viitoarele fonduri europene vor fi atrase în Regiunea Centru pe baza Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020

Reprezentanții autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din Regiunea Centru s-au marţi, la Hotel Parc din Alba Iulia, pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanțare, în concordanță cu direcțiile de dezvoltare prevăzute de perioada de finanțare 2014-2020. Această a treia conferință regională a ADR Centru organizată în luna decembrie a avut ca scop prezentarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru următorii șapte ani, document aprobat de CDR Centru. În acest cadru a fost prezentată și discutată Strategia de specializare inteligentă de la nivel regional.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat această Conferință pentru a concluziona, în același cadru partenerial în care au avut loc și consultările de lucru cu membrii CRP ”Centru”, informațiile privind activitățile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. În această întâlnire a fost dezbătut Planul Regional de Dezvoltare (PDR) a Regiunii Centru, aprobat de CDR Centru, pentru perioada 2014-2020 și ulterior, s-a discutat și pe marginea draftului Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2014-2020.
Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru), este documentul principal de planificare şi programare elaborat la nivel regional și este asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. PDR Centru 2014-2020 poate fi consultat pe website-urile gestionate de ADR Centru. PDR Centru cuprinde și Strategia regională de dezvoltare, pregătită de ADR Centru încă din 2012, iar pe baza acestor documente s-au desfășurat întâlniri de lucru pentru întocmirea și prioritizarea portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este, de fapt, o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă în viitoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 și 2020. Prin toate întâlnirile de lucru, începute în 2011 și finalizate prin conferința de azi, actorii regionali și-au armonizat punctele de vedere, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru a devenit coerentă și unitară.
Dezbaterea draftului Strategiei de specializare inteligentă a adus în discuție concentrarea activității pe un număr limitat de domenii competitive. Strategia este pregătită tot în parteneriat și aduce împreună reprezentanții întreprinderilor private, ai organizațiilor de sprijin a afacerilor, sectorul de cercetare-dezvoltare, autoritățile locale și ONG-urile. Specializarea inteligentă înseamnă identificarea caracteristicilor şi atuurilor unice ale fie¬cărei regiuni, evidenţierea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni, precum şi cooptarea părţilor interesate şi a resurselor de la nivel regional în jurul unei viziuni axate pe cri¬teriul excelenţei asupra viitorului acestora. Cele două documente vor sprijini absorbția eficientă a fondurilor nerambursabile în perioada de programare 2014-2020.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...